Se - lukt - smak - spis

Så mye mat kaster vi i Norge

Er du flink til å utnytte det du har i kjøleskapet og kjøkkenskuffene, eller havner mye av maten i søpla?

Hvert år kaster vi 217 tonn mat i private hjem i Norge Det tilsvarer ca. 42,1 kg i gjennomsnitt, for hver og en av oss. For å gjøre det hele mer billedlig betyr det at vi kaster hver åttende handlepose med mat som vi kjøper. Det er likevel en klar forbedring fra 2014, da hver femte pose gikk i søpla. Men det er fortsatt rom for forbedringer, skal vi tro ekspertene.

God råd og dårlig tid

Kommunikasjonssjef i Matvett, Anne Marie Schrøder, forteller at det særlig er unge voksne og småbarnsforeldre som kaster mest mat. 

– Og jo mer penger og utdannelse vi får, jo mer kaster vi. God råd og dårlig tid er ingen god kombinasjon, påpeker Schrøder.

Dette kaster vi mest av:

  • måltidsrester (31 %)
  • frukt og grønt (22 %)
  • brød og bakevarer (18 %)
  • kjøtt- og fiskevarer (8 %)
  • meieriprodukter (5 %)

– Bruk restene

Schrøder mener årsaken til at vi kaster så mye mat er at vi både kjøper og lager for mye, og ikke er flinke nok til å utnytte restene. Her har vi alle en jobb å gjøre! 

– Det handler om å bruke den bløte tomaten, som ikke er så fristende til salaten, i en tomatsaus, eller ha den brune bananen i smoothien, sier hun. 

Kaster mindre mat enn før

Men det går stadig i riktig retning. Siden 2011 har Matvett gjennom ForMat-prosjektet jobbet med å informere og inspirere til mindre matkasting. Det har gitt resultater. 

 Anne Marie Schrøder, kommunikasjonssjef i Matvett
Anne Marie Schrøder, kommunikasjonssjef i Matvett

– De fleste matvarer har nå fått holdbarhetsmerkingen «best før», som gjør at forbrukerne i større grad kan bruke sansene for å sjekke om maten fremdeles er bra. I tillegg har mange dagligvarekjeder begynt å selge varer med kort holdbarhet til reduserte priser og markedsfører dette. De tar også mer høyde for mindre husholdninger ved å selge småbrød til samme kilopris som store, forteller Schrøder.

Orden og oversikt

Målet må være at det enorme berget med mat som fortsatt havner i søpla stadig blir mindre. Og hvis vi starter med å lage gode rutiner for vår egen husholdning vil det være et godt utgangspunkt for veien videre.

– Legg en handleliste på benken så du vet hva du mangler før du begynner å planlegge ukens innkjøp og meny. Hold orden i matskapene så du vet hva du har og hva som bør spises først, innfør restetorsdag og ikke lag mer mat enn du spiser, anbefaler Schrøder.