
5 ting du kan gjøre med tørt brød
Mindre mat i søpla og penger spart. Her er tipsene som gir tørt brød nytt liv.
Nordmenn kaster årlig over millioner av brød – flere enn 100 000 hver dag.
Våre småbrød er blant annet ment som et ledd i kampen mot matsvinn. Brødene er to tredjedeler av vanlig størrelse og gjør at du kan kjøpe akkurat det du trenger uten å måtte kaste så mye. De veier rundt 500 gram i stedet for 750, og er litt kortere enn andre brød.
Bli KIWI PLUSS-kunde!
Spar 15 % bonus på fersk frukt og grønt!
Likevel hender det ofte at brødet på kjøkkenbenken blir tørt. Men før det havner i søpla – tenk på om det noe du kan bruke de tørre brødskivene til.
Her er 5 ting du kan gjøre med tørt brød:
1. Krutonger
Brødkrutonger er perfekt tilbehør i supper og salater. Krutonger er enkel å lage, og brødet bør helst være noen dager gammelt.
Tomatsuppe med grove krutonger
2. Ostesmørbrød i vaffeljern
Brød som skal varmes trenger absolutt ikke være dagferskt. For en spennende vri på ostesmørbrødet kan du steke det i vaffeljern.
Slik gjør du det:
3. Arme riddere
Dessert eller søt helgefrokost der tørt brød eller tørr loff kommer til sin rett.
Arme riddere med jordbær og krem
4. Griljermel
Griljermel brukes blant annet til å lage stekecrisp på blant annet nuggets og fiskepinner. Hjemmelaget griljermel har kun én ingrediens: gammelt brød.
Bakehusets oppskrift på griljermel

5. Dessertquesadillas med banan og sjokolade
Er du så heldig å ha et par halvtørre tortillas igjen fra middagen så blir disse en utrolig bra dessert sammen med litt banan og sjokolade, eventuelt peanøttsmør og bær.
Oppskrift på dessertquesadillas fra Vegetarbloggen

Slik oppbevarer du brød
Hvis du har det tørt hjemme kan det være smart å oppbevare brødet i en brødboks av keramikk eller blikk. Har du derimot god utluftning, vil sannsynligvis en brødboks i tre gjøre nytten.
Å pakke brødet inn i et tett tøystykke, gjerne av lin eller bomull, fungerer også fint.
Romtemperatur er det beste. I motsetning til annen mat som holder seg lenger i lave temperaturer, tørker brødet lettere i temperaturer mellom 4 til 7 grader.
Brødet kan fryses ferdig oppskåret i skiver. Det kan være lurt å fryse ned brødet så ferskt som mulig. Pakk brødet inn i en ren plastpose, fortrinnsvis brødpose som er merket med at den er egnet som matemballasje.
TIPS: Skjær opp brødet i brødskjærermaskinen i butikken. Putt brødet i fryseren, så kan du ta ut så mange skiver du trenger om morgenen og ha ferske skiver til lunsj.
Frossent brød kan oppbevares i 6-7 måneder. Opptining bør skje i romtemperatur og i emballasjen.
Nå er det også stadig flere som selger små brød. Hvis du har et utsalg i nærheten, kan du kjøpe ferskt litt oftere, uten å produsere mer matavfall. Smart – og supergodt!
Er du en av dem som lar brødet ligge i handleposen du kjøpte med deg hjem fra butikken? Disse posene er ikke laget for å være i direkte kontakt med mat. Noen poser er laget av resirkulert materiale og kan avgi uheldige fremmedstoffer til brødet. Bruk plastposer som er merket med at de er egnet som matemballasje.
Brød trenger luft, og mangelen på dette vil gjøre brødkvaliteten dårlig på kortere tid enn andre alternativer. Den sprø skorpen vil kunne bli seig i en lufttett pose.
KILDE: Mattilsynet