Slik gir du klærne dine lengre levetid

Vanish klesvask

Hvordan vi tar vare på klærne våre, har betydning for både lommeboka og miljøet. En måte å gjøre det på er å vaske klærne riktig.

Nordmenn kaster i snitt 15 kilo klær hver i året, det viser en kartlegging fra Norsk Institutt for Bærekraftsforskning (NORSUS) gjennomført i 2020. En flekk, litt nupper eller misfarging - ofte skal det ikke mer til før klærne går i søpla. Det mange ikke vet er at å vaske klærne riktig, kan skåne dem for unødvendig slitasje og gi dem lengre levetid. Her er fem gode tips til hvordan du kan gå frem:


1. Vask på lavere temperatur

Giltor_Vanish-vask.jpg

At det står 60 grader på vaskelappen til plagget, betyr ikke at det vaskes på 60 grader. Det betyr at det er den maksimale temperaturen som plagget tåler. Som regel er ikke plagget mer skittent enn at du kan vaske på lavere temperatur enn det som er angitt på vaskelappen. 

Å vaske på lavere temperaturer er mer skånsomt for plagget og miljøet. Det krever mindre energi, og materialene og fargene til plagget holder seg bedre.

– Mange forbinder Vanish med flekkfjerning, men den rosa boksen med vaskepulver har langt flere egenskaper enn som så. Har du en måleskje med Vanish Gold Oxi Action Pulver sammen med det vanlige vaskemiddelet ditt i maskinen, kan du vaske klærne på lave temperaturer og på kortprogram, og likevel få et rent og velduftende resultat, sier Fredrik Eriksen, markedsleder i Giltor AS, som distribuerer Vanish i Norge.

Grunnen er at Vanish frigjør aktivt oksygen, noe som bidrar til å fjerne flekker selv ved lave temperaturer. Vaskeforsterkere og hjelpestoffer rengjør dypt og fjerner fett, mens enzymer bryter ned mat, stivelse og utendørsflekker.

2. Unngå misfarging

For å unngå misfargede plagg er det lurt å huske på følgende når du sorterer:

  • Helt hvite plagg: vaskes kun sammen med andre helt hvite plagg. Alle andre farger bør unngås.
  • Ensfargede plagg: vaskes sammen med andre plagg med lik eller lignende farger.
  • Flerfargede plagg: vaskes sammen med andre flerfargede plagg. Plagg med lyse partier og plagg uten lyse partier burde separeres og vaskes hver for seg.

Det er også viktig å være bevisst på at plaggene kan bli misfarget hvis de blir liggende i vaskemaskinen etter at vaskeprogrammet er avsluttet. Våte og fargede plagg kan nemlig farge av hvis de blir liggende inntil hverandre. Derfor er det lurt å være rask med å tørke klærne så fort vaskeprogrammet er ferdig.

3. Fjern flekker

Skjemmende flekker som ikke går bort, er ofte en grunn til at plagg kastes. Men de fleste flekker kan være mulige å få bort om du gir dem riktig behandling.

Med Vanish Gold Oxi Action Pulver kan du enkelt fjerne flekkene på flere måter, avhengig av alvorlighetsgraden på flekken:

Ved bløtlegging: Tilsett én måleskje Vanish i fire liter vann med en temperatur på maks
40 grader og legg klærne i bløt. Er klærne fargede kan de ligge i maks 30 minutter. Gni på flekkene ved behov. Vask klærne som vanlig etterpå.

Til forbehandling: Tilsett 10 gram Vanish-pulver i skjeen og fyll resten med vann for å lage
en pasta. Påfør blandingen på flekken i maks 5 minutter og gni etter behov. Vask klærne som vanlig.

Ved vask: Tilsett Vanish sammen med vaskemiddelet. Bruk én måleskje Vanish til vanskelige og inntørkede flekker, og en halv måleskje til vanlige flekker. 

Du kan også bruke Vanish Oxi Action Stain Remover Spray som kan sprayes rett på plagget. Merk at både Vanish pulver og spray ikke bør brukes på ull, silke og lær.

Vanish-packshots.jpg
Enten du ønsker å lysne hvite plagg, fjerne lukt eller takle gjenstridige flekker, kan du ty til Vanish. Vanish Gold Oxi Action Pulver og Vanish Oxi Action Stain Remover Spray finner du i din lokale KIWI-butikk.


4. Fjern lukt

Nyvaskede klær skal lukte friskt og godt. Det kan være flere grunner til at de ikke gjør det. Heldigvis finnes det flere muligheter for å bli kvitt vond lukt i klærne.

– Også her kan du bruke Vanish. Bruk det på samme måte som når du fjerner flekker, enten rett på enkelte områder eller ved å legge plagget i bløt, tipser Eriksen.

Det hender at vond lukt ikke stammer direkte fra klærne, da er det lurt å sjekke både vaskemaskinen og tørketrommelen. Det kan hende vaskemaskinen trenger en rengjøring, slik den har godt av en gang i blant. Vask gummilisten rundt åpningen, og på innsiden av døren. Følg opp dette med å sette på en tom maskin, med et tilpasset renseprodukt på minimum 60 grader.

Om klærne blir liggende i maskinen kan det oppstå sur lukt. Jo fortere du får tatt klærne ut, jo bedre. Lofilteret på tørketrommelen må også tømmes jevnlig for å unngå fuktighet og lukt i klærne. Du kan i tillegg sørge for å ikke stappe tørketrommelen helt full, og lufte den ved å la døren stå oppe etter bruk.

5. Luft i stedet for å vaske

Giltor_Vanish-luft-jeans.jpg

Mange har for vane å vaske klærne etter én gangs bruk. Men noen typer plagg kan med fordel bare luftes, gjerne utendørs. Både jeans og ullplagg kan vaskes langt sjeldnere enn du tror. Fjern fysiske flekker med en fuktet klut og heng dem ut. Ull er selvrensende takket være det tynne laget med lanolin, et type naturlig fett som omgir fibrene og bidrar til å fjerne smuss og urenheter, samtidig som det er antibakterielt.