Vil du ha rene klær som lukter godt? Her er 5 ting du må tenke på

Vasking av klær

Opplever du at nyvaskede klær fortsatt har flekker eller lukter vondt? Her er fem ting det kan være lurt å huske på.

 

1. Ikke ha for lite eller for mye klær i vaskemaskinen 
________________________

Har du hørt om knyttneveregelen? For å unngå unødvendig mange klesvask, bør du fylle vaskemaskinen full. Samtidig kan vaskeresultatet bli dårligere om den er altfor full. De fleste vaskemaskiner tar fem kilo klesvask, eller mer, så her er knyttneveregelen et godt verktøy å bruke. For å teste om vaskemaskinen er passe full, skal du få plass til en knyttneve på toppen av klærne.

2. Bruk riktig mengde vaskemiddel 
________________________

Klærne blir ikke renere om du bruker litt ekstra vaskemiddel. Overdosering kan derimot gi hvite striper på klærne etter vask. Produktrester kan også forårsake kløe eller irritasjon for de med veldig sensitiv hud. Ved å dosere riktig får du et lavere forbruk av vaskemidler, og dermed sparer du penger og miljøet.

Blenda sensitiv, OMO hvitt, OMO color, OMO color refill, OMO hvitt refill, Milo original og parfymefri
Bruker du riktig mengde og riktig vaskemiddel så er sjansen større for å få rene, velduftende og flekkfrie klær.


3. Ikke la klærne ligge for lenge i vaskemaskinen 

________________________

Klær bør tas ut og henges opp, eller tørkes i tørketrommel, så fort vasken er ferdig. Blir de liggende lengre enn en time, bør du kjøre klesvasken på et kort skylleprogram. Grunnen til at klærne ikke bør bli liggende i vaskemaskinen for lenge er at de kan begynne å lukte vondt, bli skrukkete, eller farger kan smitte av.

4. Husk å fjerne flekker med en gang 
________________________

Du har sikkert oppdaget at ikke alle flekker forsvinner etter en runde i vaskemaskinen. Det er nemlig slik at det er lettere å fjerne flekker som er nye og flekker du vet hva er – og jo lenger flekken får sitte og trekke inn, desto vanskeligere blir det å fjerne den. Det gjelder altså å fjerne flekkene så fort som mulig. Det viktigste du må gjøre når uhellet er ute og du har fått en flekk på klærne dine, vil derfor være å reagere så raskt du kan og forsøke å fjerne flekken. Prøv å tørke bort mest mulig og fortest mulig, uansett om det er fett, fargestoffer eller lignende. Skyll gjerne i rent vann om du har tilgang på det. 

5. Husk at vaskemaskinen også må vaskes 
________________________

Går du for lenge uten å rense vaskemaskinen, kan du risikere at klærne ikke blir ordentlig rene, og enda verre; de begynner å lukte vondt. Her er tre ting du kan gjøre for å unngå det:

  • Rengjør lofilteret jevnlig. Hvor ofte avhenger av bruk, men hvis du sjekker det en gang i måneden, er du på den sikre siden.
  • Rengjør doseringskamrene, hvis ikke kan det bygge seg opp vaske- og skyllemiddelrester. Trekk ut skuffen og rengjør den med oppvaskbørste, varmt vann og oppvaskmiddel når du ser at det trengs.
  • Tørk bort vannet som legger seg i gummibelgen i vaskemaskindøren etter hver vask. Noen ganger samler det seg også smuss og såperester som bør fjernes med en fuktig klut. Dette kan nemlig gjøre at gummien lukter vondt og morkner.
  • Bruk en maskinrens som er laget for vaskemaskiner. Disse angriper smuss, fett og avleiringer som over tid kan samle seg i vaskemaskinen din og gi vond lukt. 

Kilde: https://omo.no/vasketips/