Slik bevarer du ullklærne dine lenger

Visste du at du ikke bør vaske ull for hånd?

Riktig vask er viktig hvis du vil bevare ulltøyet ditt, og den mest skånsomme vasken får plaggene faktisk i vaskemaskinen.

En av fordelene med ulltøy er at det ikke blir så lett møkkete. Ull er smussavstøtende, og med mindre det er flekker på tøyet, kan det ofte være tilstrekkelig å lufte det litt etter bruk.

Noen ganger er det likevel behov for en vask, og ved vask av ulltøy er det ekstra viktig å velge riktig vaskemiddel, program og vanntemperatur. 

Ull tåler høye temperaturer

Feil vask kan nemlig bety slutten for et deilig, mykt ullplagg. Lite er så fortvilende som å oppdage at det som før var en deilig ullgenser, er blitt til en stiv miniatyrutgave etter en vask. Når dette skjer er det ingen vei tilbake, så sjekk alltid vaskelappen for instrukser før du vasker ullplaggene dine. 

I utgangspunktet tåler ull høye temperaturer, men ikke dersom høy temperatur kombineres med bevegelse. Velger du ullprogram på maskinen er det derfor sjelden disse er på høyere enn 40 grader. 

Best med maskinvask

Velg ullprogrammet på vaskemaskinen når du vasker plagg som har ull i seg. Står det en strek under vaskesymbolet på plagget, velger du det mest skånsomme av ullprogrammene.
Velg ullprogrammet på vaskemaskinen når du vasker plagg som har ull i seg. Står det en strek under vaskesymbolet på plagget, velger du det mest skånsomme av ullprogrammene.

Det er likevel ullprogram i maskin du bør velge foran håndvask, hvis du vil bevare ullplaggene dine lengst mulig. Dette er fordi vask med ullprogrammet på maskinen er mer skånsomt for ull enn det du kan få til per hånd. Temperaturen er helt riktig justert, og det samme er sentrifugeringen. 

Å vaske for hånd går likevel fint, men det er ingen grunn til ikke å velge ullvaskprogram på vaskemaskin i stedet. 

Hvis et plagg inneholder flere materialer og ull er ett av dem, skal du også vaske dette som ulltøy. Du bør alltid ta hensyn til den sarteste komponenten i tekstilen. Det vil si at alt som inneholder litt ull, uansett hvor mange eller få prosent, bør vaskes som ull. 

Eget vaskemiddel til ull

Milo tøyvask er spesielt tilpasset alt tøy som inneholder ull.
Milo tøyvask er spesielt tilpasset alt tøy som inneholder ull.

Når du skal vaske ulltøyet ditt, bør du alltid velge et vaskemiddel beregnet på ull. 

Dette inneholder andre typer enzymer enn vanlig tøyvaskemidler, og disse enzymene gjør at ullfibrene i klærne ikke blir skadet.

Ull skal tørkes flatt

Ulltøy bør tørkes flatt for å beholde fasongen.
Ulltøy bør tørkes flatt for å beholde fasongen.

Hvis ulltøyet skal beholde fasongen best mulig, bør du unngå å henge det til tørk over en snor eller på en kleshenger. Dette kan føre til at plagget strekker seg. 

Det beste for ulltøy er å tørkes flatt, for eksempel oppå et tørkestativ. 

Du kan også legge plagget oppå et håndkle og tørke det på et gulv med varmekabler. Dette er ofte en god metode for tørking hvis plagget er håndvasket og fremdeles ganske vått. Strekk klærne forsiktig først slik at de får riktig fasong.