Lei av at strømpebuksa får hull? Her er triksene du må kunne

Strømpebukser er viktig tilbehør i festsesongen. Men vet du hvordan du velger riktig strømpebukse, og hvordan du får den til å vare lengst mulig? Les ekspertens råd før du går i butikken.

– Det finnes mange ulike typer strømpebukser, så det er lurt å vite litt om hva du bør se etter, sier produktansvarlig for strømpebukser i Pierre Robert, Randi Trøite. Hun har lang fartstid i klesbransjen og har jobbet med designutvikling av strømpebukser i snart 17 år.

– Det første du må tenke på er valg av denier, som angir vekten på tekstilfiberen. Kort forklart vil høyere denier gi en tykkere strømpebukse og motsatt. Ultratynne strømpebukser ligger nede på 10-20 denier, og er populære til fest og formelle settinger. Denier på rundt 50 den og oppover har tradisjonelt sett vært mer brukt til hverdags, men er egentlig kjempefine til for eksempel korte skjørt og kjoler. De dekker litt mer og gir en jevn, opak farge som er veldig flatterende. De tåler også mer, forteller Trøite.

Ull kan også brukes til fest

En annen ting å ta stilling til er funksjon og materiale. Ønsker du hold-in? Vil du ha forsterkning på tærne? Eller er du mest opptatt av hvordan strikken sitter i livet?

– Våre classic tights har en matt finish som gir en naturlig look, og har usynlig forsterkning på tærne slik at de lettere kan brukes med åpne sko. Uansett hva du velger kan det være lurt å se etter strømpebukser med elastan/lycra. Det gir bedre stretch og slitestyrke, og hjelper strømpebuksen å holde på fasongen, forteller Trøite.

Husk også at det finnes fine strømpebukser i ull. Rundt nyttår kan det bli veldig kaldt og strømpebukser i ull varmer langt bedre enn syntetiske varianter, men har likevel en jevn, fin finish. Det finnes også ullstrømpebukser med hold in-effekt.

Pierre Robert strømpebukser.jpg

Slik får du strømpebuksa til å vare

Med mindre du er uheldig og river ut en maske, skal en kvalitetsstrømpebukse kunne brukes mange ganger. Likevel kan det være lurt å følge disse rådene for å få den til å holde lengst mulig:

  1. Før bruk: Sørg for å fjerne ringer og armbånd som kan hekte seg fast i stoffet før du tar på strømpebuksa. Pass på at du ikke har skarpe neglekanter, særlig på tærne.
  2. En strømpebukse skal ikke tas på som en bukse. I stedet kan du strekke litt i strømpebuksa før du tar den på deg, og samle ett bein om gangen slik at du kan sette foten inn og sakte rulle den oppover. Når begge beina er på kan du justere den så den sitter riktig.
  3. Etter bruk: Vask strømpebuksa for hånd eller på finvask på lav temperatur. Velger du maskinvask må du alltid bruke vaskepose. Ikke legg strømpebukser i tørketrommelen, de bør lufttørke. Rull dem lett sammen før oppbevaring slik at de ikke hekter seg fast i noe.
  4. Andre tips: Noen sverger til hårspray som beskyttelse mot rifter. Om det virker eller ei så kan det i hvert fall hindre statisk elektrisitet, slik at du unngår at kjolen klistrer seg inntil beina.
  5. Neglelakktrikset funker! Har strømpebuksen revnet og du ikke har tid til å kjøpe ny kan du lakke over riften med klar neglelakk. Det holder riften sammen slik at den ikke blir større før kvelden er omme.
  6. Til sist kan det være lurt å ha et ekstra par i veska. Strømpebukser er litt skjøre av natur, så det kan være lurt å ha en backup om du skal noe viktig. Husk at du også finner strømpebukser på nærmeste KIWI-butikk!
Pierre Robert strømpebukser
Strømpebukser fra Pierre Robert finner du i din nærmeste KIWI-butikk.