Hva er billigst, håndvask eller oppvaskmaskin?

Oppvaskmaskinen er en av mange oppfinnelser som har spart oss for både tid og arbeid på kjøkkenet. Bruker du den på best mulig måte, kan den også ha flere fordeler. Les hvilke her.

De fleste av oss tyr til oppvaskmaskinen i hverdagen, og bruker du oppvaskmaskinen riktig trenger du ikke ha dårlig samvittighet for å gjøre det.

Slik sparer du mest vann og energi

Ifølge hvitevareprodusenten Beko, vil selv de største oppvaskmaskinene bare bruke rundt 12 liter vann per vask, mens du må må bruke 20 til 30 liter vann for å fylle en kjøkkenkum når du skal vaske opp for hånd - i tillegg til at såpen skal skylles av med varmt vann. 

Framtiden i våre hender kom til samme konklusjon i sin undersøkelse og skriver at selv når man tar med produksjonen av oppvaskmaskinen i miljøregnskapet, så er det mer miljøvennlig å vaske opp med oppvaskmaskin enn for hånd.

Når det gjelder energi, er oppvaskmaskinene konstruert for å vaske alt som er i maskinen godt med bruk av lite vann. “Det er oppvarming av vannet som i hovedsak bestemmer energibruken, ikke at selve vaskeprosessen tar tid” sier energirådgiver i Enova, Trond Paasche, i et intervju til Aftenposten.  

Forutsatt at du fyller oppvaskmaskinen helt, vil den derfor alltid være mer effektiv enn håndvask.

Finish Ultimate oppvasktablett blir puttet i oppvaskmaskinen
Nye Finish Ultimate fungerer effektivt på oppvask som har stått i 24 timer, uten behov for forskylling, slik at du kan spare både tid og vann. 

Skylle eller ikke skylle?

Fysiske matrester som kjøttbiter, grønnsaksrester og andre større partikler bør fjernes før tallerkenen settes i maskinen, for å unngå at oppvaskmaskinens filter blir tett. Men det holder at matrestene skrapes av. Fett, flekker og bakterier fjerner oppvaskmaskinen.

Å skylle oppvasken før den settes inn i oppvaskmaskinen fører til unødvendig bruk av vann, og kan i tillegg gjøre at oppvasken blir mindre ren. De fleste oppvaskmaskiner laget etter 2010 har nemlig en sensor som sjekker hvor skittent vannet er og tilpasser vasken deretter.

Nyheten Finish Ultimate lover at du i tillegg kan la oppvasken stå ute i 24 timer uten skylling og likevel stole på at både tallerkener, ildfaste former og bestikk blir rent. Når middagen er fortært og du har viktigere ting på agendaen for kvelden, kan du derfor trygt vente med oppvasken til dagen etter.

Hva er forskjellen på de ulike oppvaskmidlene?

I dag finnes det mange ulike typer maskinoppvaskmidler å velge mellom. Flytende oppvaskmiddel, pulver og alt-i-ett-tabletter. Fordelen med sistnevnte er flere:

  • Du slipper å måle opp og det blir mindre søl
  • Du unngår over- eller underdosering
  • Du slipper å fjerne plasten rundt og kan legge dem rett i såpeskuffen