Dette svarer eksperten

Hvilken vei skal bestikket stå i oppvaskmaskinen?

Hvem som skal ta oppvasken er muligens i mindre grad en kilde til krangel enn før. Hvordan oppvaskmaskinen skal fylles, kan derimot fortsatt føre til diskusjoner i de tusen hjem.

Middagen er over og oppvaskmaskinen skal fylles. Glassene plasseres i sin kurv, tallerkenene settes side om side og en gryte eller stekepanne finner kanskje veien inn i oppvaskmaskinen den også. Det er jo så godt å få den bort fra benken.

Til slutt er det bare bestikket som gjenstår, men hvordan skal det egentlig plasseres?

To meninger

Malin Skaar i Orkla forbrukerservice.
Malin Skaar i Orkla forbrukerservice.
Har du en egen bestikkskuff øverst i oppvaskmaskinen, sier det seg selv. Med en bestikk-kurv er det derimot verre, for mens noen hardnakket hevder at skaftet på bestikket skal stå opp, er det andre som helst stikker skaftet ned i kurven.

– Det finnes flere argumenter for begge sider, men i hovedsak står vi igjen med to meninger. Noen mener bestikket bør plasseres med skaftet ned for å kunne rengjøres best, mens andre mener skaftet bør vende opp av sikkerhetsmessige årsaker, sier Malin Skaar.

Hun er rengjøringsekspert og leder for Orklas Forbrukerservice.  

Rent bestikk

Hvis du leser bruksanvisningen til oppvaskmaskinen vil du antageligvis bli anbefalt det siste, altså at den delen av bestikket som er i kontakt med munnen skal plasseres ned i bestikkurven.

På denne måten unngår du å stikke deg på hendene når du tar kniver og gafler ut av oppvaskmaskinen.

– Likevel kan man jo spørre om bestikket virkelig blir rent når skjeer og gafler blir liggende klistret til hverandre nederst i kurven. Der nede kan det jo også bli liggende igjen matrester, påpeker hun.

Best rengjøring får du derfor hvis den delen som skal inn i munnen vender opp.

Det er den delen som vender opp som får den beste rengjøringen fordi den blir direkte vasket av spylersystemet til oppvaskmaskinen.

Og konklusjonen er?

Hvis du har lett for å stikke deg på ting eller ser for deg at du eller andre i familien kan snuble over en åpen oppvaskmaskin, kan det være smart å la de spisse delene vende ned.

Er du derimot forsiktig når du tar ting ut av oppvaskmaskinen og er ute etter et så rent resultat som mulig, er det anbefalt å la skaftet vende ned i bestikkurven. 

– Uansett hva du velger, er det imidlertid viktig at du er ren på hendene når du tømmer oppvaskmaskinen og tar på de delene av bestikkene som kommer i kontakt med munnen. Er du ikke det, blir bestikket uansett ikke rent, avslutter Malin Skaar.