Slik bruker du vaskeproduktene riktig

Vet du hvilke gulv som ikke skal vaskes med grønnsåpe?

Hva og hvilken mengde såpe og vann er det som er best på forskjellige underlag? Her får du gode råd til hvordan du bør vaske gulvet ditt på best mulig måte.

Vaske- og rengjøringsekspert Malin Skaar i Orkla Home & Personal Care vet råd.

- Generelt for alle er at man tar de nødvendige forholdsreglene som står på flasken, som bruk av hansker og lignende. Man bør også være bevisst dosering, både for best mulig resultat og av miljøhensyn. Unngå overdosering!

Markedssjef hos Colgate-Palmolive, Trine Sætveit, støtter dette.

- Det blir ikke renere av å bruke mer! En god generell regel er å bruke en halv kork Ajax universalrengjøring til 4 liter varmt vann til vanlig rengjøring. Det er ikke nødvendig å skylle etter med rent vann. Bruk eventuelt litt Ajax universalrengjøring direkte på en klut eller svamp for å fjerne vanskelige flekker, sier hun.

Glem ikke å tørke støv før du vasker.
Glem ikke å tørke støv før du vasker.

Slik tar du vare på gulvet ditt når du vasker

Ajax universalrengjøring er svanemerket og passer til alle typer overflater som parkett, laminat og fliser.  Ajax Original har en ekstra frisk duft, mens Ajax sitron er enda mer effektiv mot fettflekker. 

I tillegg anbefaler Sætveit å teste produkter på et lite område først.

- Det finnes mange ulike materialer der ute og dersom man flytter inn et nytt sted eller pusser opp, så bør man alltid gå forsiktig frem for å se hva materialet tåler. Prøv på et lite synlig sted. Det samme gjelder dersom man får lyst til å prøve et annet rengjøringsprodukt – test litt først.

Produktguide til vask 

Ajax og Krystal grønnsåpe passer til mange forskjellige gulvoverflater. Men ikke alle!

De vanligste vaskeproduktene til gulvask

Disse produktene finner du hos KIWI:
 

  • Krystal Grønnsåpe: Gulvvask, vask av vegger og tak, til behandling og pleie av tremøbler.  OBS: bør ikke brukes på linoleum, da det kan ødelegge overflaten på gulvet.
  • Jif Engangsvåtmopp Krystal: Perfekt til rask gulvvask av alle typer gulv, utenom linoleum.
  • Ajax: Passer til alle typer overflater som parkett, laminat og fliser.
  • Klar Allrent: Kan brukes til å vaske de fleste overflater i hjemmet.

Hvordan skal de ulike gulvtypene rengjøres? 

Slik vasker du tregulv

Et oljet tregulv er blitt behandlet med olje som har trukket inn i treverket. Mengder med vann bør derfor unngås på denne typen gulv. Her kan det være lurt å rengjøre med en godt oppvridd mikrofibermopp slik at det ikke trenger væske ned i sprekker, som kan ødelegge gulvet.

Lakkerte tregulv tåler mer enn den oljede varianten. Rengjør med en mopp som er fuktet med såpevann. La gulvet tørke helt etter vask før du begynner å gå på det. På den måten unngår du å lage fotavtrykk. Jif engangsvåtmopp med Krystal egner seg også godt her. De ferdig fuktede engangsklutene er perfekt å bruke når du vi ha gulvvasken unna kjapt og effektivt, uten å måtte ta frem, bøtte, såpe og vann. 

Med Jif Våtmopp Krystal får du det rent i en fei!

Slik vasker du linoleum-gulv

Linoleumens myke overflate er god å gå på, men har den ulempen at smuss enklere setter seg fast på dette belegget enn på hardere gulvtyper. Bruk et pH-nøytralt vaskemiddel og en godt oppvridd mopp – unngå for mye vann da dette kan påvirke topplaget.

Er linoleumen blitt matt? Prøv å vaske over med rent vann eller bruk vaskevoks som fås kjøpt i jernvarehandelen og lignende.

Slik vasker du vinyl-gulv

Et lettstelt, robust gulv som det er behagelig å bevege seg på. Kan rengjøres på samme måte som linoleum. Vinyl er vanntett og passer derfor som et alternativ til fliser på våtrom.

Slik vasker du laminat-gulv

Denne typen gulv har et slitesterkt topplag av plast. Den harde overflaten gjør at smuss og støv har problemer med å feste seg, slik at rengjøringen blir enkel. Fukt og vri opp en fuktet i såpevann og tørk over laminatgulvet. Det er viktig å unngå for mye væske når du rengjør laminatgulv, hvis ikke kan gulvet bli ødelagt.

Slik vasker du fliser

Keramiske fliser er laget av brent leire, og kan være glaserte eller uglaserte.

Glaserte fliser er slitesterke. Overflaten er hard og slipper ikke inn væske i flisen. Etter at du først har fjernet støvet så kan du vaske over med en mopp med såpevann.