Seks smarte tips til rengjøring av uteplassen

Du trenger ikke gå til en spesialforretning for å kjøpe det du trenger til rengjøring av hagemøbler og terrasse. Du kommer langt med helt vanlige rengjøringsmidler.

Endelig er våren her, og hagemøbler og uteområde skal klargjøres for en fin sommer ute. Som regel vil en god rengjøring være på sin plass, men siden hagemøbler, bord og plattinger finnes i mange forskjellige materialer, er det vanskelig å gi et generelt vasketips som passer for alle.

En grei pekepinn er imidlertid at de aller fleste materialer kan vaskes med mildt såpevann, og at det meste av det du trenger er å finne i din lokale KIWI-butikk.

Her får du noen gode rengjøringstips til det meste av det du har ute i hagen eller på verandaen.

1. Slik rengjør du terrassebord og hagemøbler i tre

Med vann, Krystal Grønnsåpe og en myk kost får du skrubbet bort skitt fra overflaten.
Med vann, Krystal Grønnsåpe og en myk kost får du skrubbet bort skitt fra overflaten.

Rengjøring av terrassebord og hagemøbler i tre avhenger av om treverket er vedlikeholdsfritt, malt eller oljet. Vedlikeholdsfritt treverk og malt treverk kan rengjøres effektivt ved bruk av en hageslange, vann med Krystal Grønnsåpe og en myk kost for å skrubbe bort skitt fra overflaten.

Dersom treverket er oljet, kan det rengjøres på samme måte eller ved bruk av et mildt rensemiddel. Du bør imidlertid olje på nytt raskt etter tørking, slik at plankene ikke fliser seg eller trekker til seg fuktighet når de ikke lenger er beskyttet av oljen på overflaten.

Du trenger:

 • Krystal Grønnsåpe
 • En kost

2. Slik rengjør du hagemøbler av plast

Hagemøbler av plast har en overflate som lettere ripes opp, og da kan mugg, sopp og alger feste seg i sprekkene. Etter hvert kan det dannes synlige sorte eller grønne flekker.

Jif Skurekrem og svamp fungerer godt for å skure bort disse uønskede mikroorganismene fra overflaten på hagemøblene dine. Klorin blandet i vann vil også effektivt fjerne mugg, sopp og alger fra overflaten. Men vær oppmerksom på at Klorin bleker og kan reagere med metalloverflater som ikke er overflatebehandlet eller emaljert. For å være på den sikre siden, bør du derfor teste på et lite synlig område først dersom du er usikker på om overflaten på møblene dine tåler det. Hagemøbler i hvit plast tåler som regel Klorin-vaskevann godt.

Husk å bruke hansker ved håndtering av Klorin og vask møblene på et underlag som tåler klorinløsningen. Det kan for eksempel være lurt å sette dem på asfalt eller grus. Salmi kan også benyttes for å fjerne sorte og grønne flekker, samt vanskelige fettflekker på de fleste utendørsmøbler. Husk bare at du aldri må blande Klorin og Salmi, da dannes en giftig gass.

Du trenger:

 • Jif Skurekrem
 • Svamp
 • Klorin
 • Salmi
 • Hansker
vaskeprodukter2-kopi.png
Salmi, Klorin, Krystal grønnsåpe, Jif skurekrem, Jif ovn og grill og Klar allrent er nyttige å ha når uteplassen skal rengjøres.

3. Slik rengjør du kunstrottingmøblene

Hagemøbler i kunstrotting har vært veldig populært de siste årene. Fordelen er at disse møblene er laget av et holdbart plastmateriale, som er tilnærmet vedlikeholdsfritt. Det anbefales likevel at du rengjør møblene i kunstrotting jevnlig, slik at de holder så lenge som mulig. Til denne vaskejobben kan du bruke en børste og mildt såpevann, for eksempel med Klar Allrent. Spyl møblene godt med rent vann tilslutt for å unngå såperester i flettene.

Du trenger:

 • Klar Allrent
 • En børste

4. Slik rengjør du hageputene

Ser hageputene dine stygge ut etter en vinter i bod eller garasje, kan du vaske dem med Salmi-vann og en klut. Vri kluten godt opp før du vasker over putene, og la dem så tørke godt før de plasseres i en putekasse eller lignende. Husk å bruke hansker når du håndterer Salmi og vasker med vaskeløsningen.

Du trenger:

 • Salmi
 • Hansker
 • En klut

5. Slik rengjør du balkongrekkverk og metalloverflater

 Balkongrekkverk, metallbein og andre emaljerte metalloverflater tåler de fleste tøffe rengjøringsmidler. Det er derfor perfekt å bruke Jif Skurekrem når du skal fjerne vanskelige flekker på disse overflatene. Har du hagemøbler i aluminium, kan disse enkelt vaskes med mildt såpevann.

Du trenger:

 • Jif Skurekrem
 • En svamp eller klut
 • Hansker

6. Slik rengjør du grillen

Vårrengjøring av grillen.
Vårrengjøring av grillen.

 Høsten har en tendens til å komme brått på, og grillen trenger som regel en skikkelig vask før den kan tas i bruk etter vinteren. Til denne jobben er det perfekt å bruke Jif Ovn og Grill.

Ta risten av grillen og fjern eventuelle kullrester. Disse kan du kaste i restavfallet, men husk dobbel pose. Spray risten med Jif Ovn & Grill og la det virke i 15 til 60 minutter avhengig av hvor skitten den er. Bruk gjerne et skureredskap og hansker for å fjerne mest mulig av de fastbrente grillrestene. Skyll godt med vann eller tørk over med en fuktig klut.

Du trenger:

 • Jif Ovn & Grill
 • Hansker
 • Skureredskap