Den store bind og tampong-guiden

Kan du sove med tampong?

Visste du at du kan bli syk av å ikke bytte tampong ofte nok, for eksempel hvis du glemmer den, eller sover for lenge?

En tampong bør ikke sitte inne i mer enn 6-8 timer, ifølge helsesøster Trude Tomasgård. Så med mindre det går maks åtte timer fra du setter inn tampongen til du bytter den, kan du altså sove med den om natten hvis du ønsker dette.

- Det anbefales å bytte tampongen når den er mettet og full av menstruasjonsvæske, eller før den har vært inne i skjeden i 8 timer. Hvor kraftig blødningen er avgjør hvor ofte du bør bytte tampong. Under de første blødningsdagene, når blødningen ofte er kraftigst, vil de fleste oppleve at det er nødvendig å bytte tampong hver 3– 4 time.

Lett å unngå sykdom 

Hun forklarer at man kan få såkalt toksisk sjokksyndrom hvis man ikke bytter ofte nok. Dette er imidlertid svært sjeldne tilfeller og kan lett unngås.

- Dette er ikke noe unge jenter og kvinner skal frykte når en følger anbefalte retningslinjer for tampongbruk. Det er en sjelden tilstand som har avtatt betydelig etter at en ble klar over at sterkt absorberende tamponger kunne være en årsak, forklarer Trude Tomasgård.

Tidligere var en ikke klar over denne sammenhengen og lot derfor tampongen sitte inne i langt over tidsgrensen som anbefales i dag. 

Visste du at..?

  • Mange tror størrelsen på tampong reflekterer størrelsen på skjeden. Dette stemmer ikke. De forskjellige størrelsene og absorberingsevnene har kun noe å si for mengde menstruasjon.
  • I gjennomsnitt bruker kvinner 11.000 bind og tamponger i løpet av livet.
  • At tampongen kan «bli borte» inn i deg, er en frykt som kan oppstå blant unge jenter. Det kan den ikke, den stopper naturlig ved livmorhalsen, og kan ikke gå videre inn.
  • Humørsvingninger/PMS under menstruasjon er helt reelt for noen kvinner og kommer av kjønnshormoner. Vanligvis forekommer dette i forkant av menstruasjonen.