Det er ingen tvil om at nok søvn er viktig for både store og små, men de aller fleste opplever likevel perioder med både dårligere og mindre søvn. Her er fem ting du kan gjøre for å få bedre søvn.
Å sove nok og godt er utvilsomt viktig for både den psykiske og fysiske helsa, og en nødvendighet for å kunne prestere på jobb, skole eller sosialt i hverdagen. Likevel har nok de aller fleste av oss erfart at det ikke alltid er like lett å få de syv til åtte timene som helsemyndighetene anbefaler, og problemene kan variere.
Noen sliter med å sovne på kvelden eller våkner altfor tidlig på morgenen, mens andre gjerne våkner flere ganger i løpet av natten. Heldigvis finnes det noen enkle grep du kan gjøre for å øke sjansen for å få en god natts søvn.
1. Ha en stabil døgnrytme
Selv om det kan friste å sove lenge i helgene, er det noen klare fordeler med å stå opp og legge seg til omtrent samme tid hver dag. Å ha en stabil døgnrytme vil hjelpe kroppen din å forstå når den skal sove, og derfor gi deg et mer stabilt søvnmønster. Det er også anbefalt å få en god dose dagslys om morgenen, så dersom du sliter med søvn kan det være lurt å ta en kort morgentur kort tid etter at du har stått opp.
2. Dropp middagsluren
Gjennom dagen bygger kroppen opp et søvntrykk som gjør at vi blir trøtte nok til å sovne når kvelden kommer. Sover du på dagen, blir søvntrykket mindre og kan derfor påvirke hvor lang tid du bruker på å sovne på kvelden.
Av og til er imidlertid en ettermiddagslur uunngåelig, og i disse tilfellene er det lurt å begrense luren til maks 20 minutter. Da får kroppen litt hjelp til å takle trøttheten, samtidig som det ikke ødelegger for nattesøvnen.
3. Begrens koffeininntaket
Mange liker å kose seg med en kopp kaffe eller te utover ettermiddagen, men dersom du sliter med dårlig søvn kan dette være lurt å unngå. Koffein virker oppkvikkende, og siden kroppen bruker lang tid på å bryte ned koffein vil mange føle seg mindre trøtte lenge etter inntaket. I tillegg kan koffein bidra til flere oppvåkninger og dårligere søvnkvalitet når du først har sovnet.
Heldigvis finnes det gode alternativer for deg som fortsatt vil nyte en kopp med varm drikke på kvelden. Nyheten Twinings Sweet Dreams er en koffeinfri og smakfull urtete med ingredienser fra eple, vanilje og beroligende kamille, og kan derfor trygt drikkes før sengetid.
4. Vær fysisk aktiv
Å være i fysisk aktivitet er utvilsomt godt for det aller meste, også for søvnen. Helsedirektoratet anbefaler oss å være i moderatet fysisk aktivitet i mellom 2,5 til 5 timer i uka, men all aktivitet er bedre enn ingenting. En rolig kveldstur kan i tillegg være med på å roe ned kroppen og tankene, samtidig som kroppen får frisk luft.
Rolige avslapningsøvelser eller yoga kan også være til god hjelp. Det viktigste er imidlertid å ikke legge den hardeste økta rett før leggetid, da veldig hard trening kan virke oppkvikkende og gjøre innsovningen vanskeligere.
5. La skjermen hvile
Noen liker å scrolle på telefonen eller se på TV før sengetid, men dersom du sliter med søvn kan dette være greit å unngå. Det blå lyset fra LED-skjermer bidrar til å hemme produksjonen av søvnhormonet melatonin, som er det som gjør oss søvnige. I tillegg kan skjermaktiviteter også virke aktiverende på hjernen, og derfor gjøre det vanskeligere å roe ned.
Helsedirektoratet anbefaler å legge vekk skjermen minst én time før leggetid, og heller fylle tiden med et avslappende kveldsrituale.