Slik sparer du penger på mat

Med KIWI PLUSS sparer du 15 % på fersk frukt og grønt i KIWI. Her er tipsene til hvordan du kan spare enda mer. 

Du trenger ikke å kjøpe dyr «spesialmat» som chiafrø, gojibær eller speltmel for å leve sunt. Havregryn, brokkoli, gulrøtter, bønner, linser og erter er eksempler på billige råvarer som også er proppfulle av næringsstoffer.

Her får du 10 gode tips til hvordan du kan spare penger og samtidig leve sunt:

1. Ta med deg matpakke og vannflaske på jobb eller skole. Det er dyrt å handle i kafé, kantine og kiosk.  Kanskje rundstykker med leverpostei og røbetesalat kan friste? 

Rundstykke med leverpostei og rødbetesalat

2. Frys ned rester. Dersom du får rester som du ikke får brukt opp før de blir dårlige, så husk at det meste kan fryses ned og brukes en annen gang. Da unngår du å kaste mat.  Så lenge holder maten i fryseren. 

3. Skriv handleliste for å unngå unødvendige impulskjøp. 

4. Billigmerkene er gode alternativer. Prisen på First Price-produktene er som regel lavere enn tilsvarende produkter fra andre merker, uten at dette går ut over kvaliteten.  First Price fjerner tonnevis med salt og sukker.

5. Se på kiloprisen og literprisen i butikken i steden for stykkpris. 

6. Belgfrukter, linser, kikerter og bønner er noe av det billigste og sunneste vi kan spise. Disse matvarene er rike på protein og passer derfor fint som erstatning for kjøtt i mange retter.  Her er tre enkle middager laget med bønner og linser.

GoGreenbønneroglinserHØY.jpg

7. Ved å innføre et par grønnsaksbaserte middager i uken, gjør du et godt valg for kroppen, kloden og lommeboka.  Her er alle våre vegetaroppskrifter. 

8. Gulrøtter, brokkoli, løk, kål og andre rotgrønnsaker er billige hverdagsgrønnsaker med god holdbarhet. De passer dessuten til de fleste retter. 

9. Spis etter sesong. Ingenting smaker bedre enn råvarer i sesong, og når råvarene er i sesong, er de også på sitt billigste. Norske varer i sesong gir også mindre klimaavtrykk siden sesongvarene krever mindre energi til produksjon, transport og lagring.  Her ser du hvilke rogrønnsaker som er i sesong nå.

Potetpizza

10. Frys ned brød. Brød er en av de matvarene nordmenn kaster aller mest av, men det er mulig å unngå at brødet blir tørt. Særlig hvis du bor alene eller dere spiser lite brød, er det lurt å kjøre brødet gjennom brødskjæreren i butikken. Legg det så i fryseren, slik at du kan ta opp så mange skiver du trenger.