
Hvilke norske rotgrønnsaker er i sesong nå?
Grønnsaker smaker godt hele året, men det er noe helt spesielt med kortreiste, norske rotgrønnsaker.
Takk til den norske bonden som i generasjoner har dyrket fram rotgrønnsaker i verdensklasse. Det kalde klimaet og de lange, lyse sommernettene gjør dem ekstra smakfulle og næringsrike.
Hva er rotgrønnsaker?
En rotfrukt, eller rotgrønnsak som det ofte kalles, er en rot som kan brukes som mat. De kan lagres lenge og er derfor tradisjonelt ypperlig vintermat her i norden.
Høsten er høytid for norske rotgrønnsaker, og vi i KIWI forsøker å selge norske varer så lenge det er tilgjengelig. Her finner du alle klassikerne i overraskende og spennende oppskrifter. Potetpizza med rosmarin, rødbetpannekaker og mer eksotiske retter som pad thai med kål, men også ovnsbakte rotgrønnsaker. Vi lover deg en smakfull, sunn og fargerik høst. Velg norsk når du kan!
Alle KIWI PLUSS-kunder får alltid 15 % trumfbonus på fersk frukt og grønt - på Trippel-Trumf-torsdager øker det til 17 %. Registrer deg enkelt og gratis her.
Hvorfor bør jeg spise rotgrønnsaker?
Sellerirot
Selleriroten er en svært kalorifattig grønnsak, men en skikkelig kostfiberbombe. Grønnsaken er rik på C-vitamin og B-vitaminet folat. Folat er viktig for dannelsen av friske, røde blodceller og normalt DNA.

Oppskrifter med sellerirot
Rotgrønnsakschips med aïoli
Sellerirotsuppe med pepperrot og gressløk
Rødbete
Rødbeter er rike på kostfiber og B-vitaminet folat. Som de fleste andre grønnsaker inneholder rødbeten også en del kalium, som blant annet er viktig for regulering av væskebalansen i kroppen. Den sterke fargen skyldes en kombinasjon av lillafarge fra betacyanin og gulfarge fra betaxantin som gjør rødbeten til en bombe av antioksidanter.

Oppskrifter med rødbete
Rødbetpannekaker
Rødbetpai med chevrekrem og valnøtter
Gulrot
Gulrøtter er en ypperlig A-vitaminkilde, og med to store gulrøtter om dagen dekker du dagsbehovet for dette vitaminet. Kroppen omdanner betakaroten i gulroten til A-vitamin, som er viktig for synet og immunforsvaret.

Oppskrifter med gulrot
Koreanske BBQ-burgere med syltet gulrot
Bakte gulrøtter med honning og tzatziki
Kålrot
Kålroten er rik på vitamin C og en god kilde til folat. Innholdet av C-vitamin gjorde at kålroten tidligere ble kalt Nordens appelsin. Vitamin C er viktig for immunforsvaret og for å fornye kroppens bindevev.

Oppskrifter med kålrot
Torsk med nøtte- og urtetopping og smørbrasert kålrot
Pai med kålrot, sopp og timian
Potet
Potet har lavt fettinnhold og er en kilde til vitamin C, kalium og kostfiber. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer, mens kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen.

Oppskrifter med potet
Potetpizza med rosmarin
Ovnsbakt potetsalat med sprø sjalottløk- og sitronolje
Pastinakk
Pastinakk er rik på stivelse og B-vitaminet folat. Grønnsaken er også en kilde til kostfiber, niacin og kalium.

Oppskrifter med pastinakk
Pasta med ovnsbakt pastinakk
Burger med pastinakkchips og apetina-dip
Persillerot
Persillerot har lavt fettinnhold og har et høyt innhold av vitamin C. Persillerot er også en kilde til vitamin B6. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer, mens vitamin B6 bidrar til normal energiomsetning.

Oppskrifter med persillerot
Ovnsbakte rotgrønnsaker med honning, chili og lime
Langtidsstekt ribbe med hvitløk og rosmarin, bakte persillerøtter og småpoteter
Bli KIWI PLUSS-kunde!
Spar 15 % bonus på fersk frukt og grønt!