Alt til jul får du billig hos KIWI

Slik lager du sunnere julesnacks

Med disse enkle oppskriftene på sunnere julegodt med mørk sjokolade kan du unne deg litt ekstra kos til jul med god samvittighet.

Julemarsipan, julekonfekt, julebrus og julekaker. Fristelsene er mange i måneden vi nå er inne i.

Det må naturligvis være lov å unne seg noe godt i julen, men hva om du gjør en del av julegodtet ditt litt sunnere?

Her er noen av våre tips til hvordan du kjapt og enkelt lager sunnere julesnacks.

1. Julemarsipan med mørk sjokolade

Marsipanen kan du forme til kuler og dyppe i mørk sjokolade.

Jo høyere mandelinnhold, desto sunnere marsipan. Du kan enten lage den selv med mandler, melis og eggehvite, eller kjøpe ferdig marsipan på butikken. Hos KIWI får du blant annet Odense Ekte marsipan med 50 prosent mandelinnhold.

Marsipanen kan du forme til kuler og dyppe i mørk sjokolade. Pynt med valnøttkjerner eller kandiserte appelsinskall. Se fremgangsmåte her. 

Flere studier viser at sjokolade med høyt kakaoinnhold inneholder mer antioksidanter enn lysere sjokolade. Hos KIWI finner du for eksempel Freia Premium Mørk sjokolade med 70% og 86 % kakaoinnhold. Sistnevnte fikk terningkast 6 i ernæringstesten til bramat.no. 

Smaken av mørk sjokolade

  • Synes du at mørk sjokolade smaker litt bittert? Hvis du smelter den over vannbad og bruker den som et sjokoladetrekk over marsipanen, vil den søte marsipanen veie opp for bitterheten i kakaoen og du vil få en søt og god marsipankonfekt som er sunnere enn den du kjøper ferdig.
  • Selv om mørk sjokolade med over 70% kakaoinnhold er sunnere enn lys sjokolade, er det fortsatt mye fett og sukker. Vi altså ikke spise ubegrenset av mørk sjokolade hvis vi ønsker å ha et sunt kosthold. Dessverre!

2. Fruktfat med mørk sjokolade

Hva med å prøve Freia Premium Mørk 70% med appelsin for en ekstra frisk smak på sjokoladen?

Frukt er sunt, året rundt. Til jul kan du også gjøre litt ekstra ut av det - så kanskje både barn og voksne velger fruktfatet foran mer kaloririke alternativer.

Smelt Freia Premium Mørk sjokolade 86% over vannbad, og dypp deretter frukt i passende størrelse i sjokoladen. Jordbær, ananas, banan og kiwi i biter er eksempler på frukt som smaker godt sammen med sjokolade.

Hva med å prøve Freia Premium Mørk 70% med appelsin for en ekstra frisk smak på sjokoladen?

3. Daddelkonfekt med mørk sjokolade

daddelkonfekt med mørk sjokolade og pistasjnøtter

Dadler er en svært god kilde til både kostfiber og kalium. I tillegg gjør den søte smaken i dadlene at den er super å bruke til konfekt og annen snacks uten at du har behov for annen søtning.

Hva med å prøve denne oppskriften på daddelkuler med mørk sjokolade og pistasjnøtter?