Man trenger ikke å spille yatzy hele tiden…
Ingenting er som noen rolige dager på hytta, langt fra hverdagens stress og mas. Men det kan fort bli litt for rolig, og ofte går det ikke mange timene før noen i familien begynner å kjede seg. Hva i alle dager skal vi finne på?
– Når vi er på hytta, er det en flott anledning for oss voksne til å leke sammen med barna, sier Kristin Oftedal, rådgiver friluftsliv/Fagsjef Barnas Turlag i Den Norske Turistforening.
Hun minner om at de aller fleste barn synes det er stas når de voksne blir med på leken, og at de også våger å «dumme seg ut» litt.
– Bli med på å hoppe fra hyttetaket, ta kveldsbad i snøen og delta i hopprennet, er oppfordringen fra Oftedal.
Ute uansett vær
Så lenge solen skinner, er hyttelivet som regel både enkelt og godt. Men utfordringene starter gjerne når været er dårlig og ingen har lyst til å gå ut. Da kan dagene bli lange og kjedelige, og ikke alltid like hyggelige på en trang hytte. Sånn trenger det heldigvis ikke å være!
– Vi voksne er ofte langt mer opptatt av været enn barna, og hvis vi går og sutrer over tåke og regn, smitter det fort over på barna, sier Oftedal og legger til at det ikke alltid er så surt og kaldt ute som vi kanskje tror.
– Husk at været ofte ser mye verre ut fra innsiden av vinduet!
Men uansett hvordan været er, er det ifølge Oftedal flere morsomme aktiviteter vi kan gjøre rett utenfor hytta:
– Lage en flaskebane og se hvem i familien som kjører lengst! Arranger skiskyting der snøballer er ammunisjon, eller bygg en diger snøborg, sier hun.
Her er flere forslag til aktiviteter dere kan gjøre på hytta:
1. Male på skare
Her er det bare fantasien som setter grenser for hva man ønsker å gjøre. Bruk vanlige malerskrin med vannfarger, litt brede pensler og varmt vann som dere tar med på termos. Ved å bruke varmt vann fester malingen seg bedre på snøen. Hørte vi kunstutstilling?
2. Ake på presenning
Av og til er det gøy å være mange som aker sammen på stor flate. Bruk en stor presenning, sett så mange barn som mulig oppi. La de som sitter foran holde opp presenningen slik at det blir en kant. Dytt utfor. I denne leken kan bakkens lengde variere, men det anbefales myk snø og kortere bakker for de minste barna.
3. Flaskebane
Dette er jo en gammel klassiker. Bruk en termos eller en plastflaske fylt med vann eller snø sånn at den blir litt tung. Lag en «renne» eller en slags bob-bane i snøen der det er litt bratt. Lag svinger, hopp, tunneler osv. Send flaska utfor og kjør flaskebanerace!
4. Skiskyting
Tråkk opp en liten løype og legg inn et par «standplasser». Ammunisjonen er fem snøballer og blinken er et tre, en pappa eller noe annet man måtte ha for hånden. Dere velger selv hvor avansert dere vil gjøre det med strafferunder, tilleggstid, stafetter osv. Dette er en spennende og morsom aktivitet for både store og små!
5. Hoppkonkurranse
Hvem hopper lengst? Og hvem har de fineste eller kanskje morsomste nedslagene? Bygg et lite hopp utenfor hytta, finn frem stompeski eller langrennsski og hei frem hyttas suverene hoppmester!
6. Bygg en iglo/snøhule/snøborg
Hvis det er mye snø er det nesten ingen grenser for hvor mye morsomt man kan bygge. Her kan hele familien gå sammen om å bygge en fin snøhule, en iglo eller en flott snøborg.
7. Lag en snølykt
Når kvelden er mørk og kald er det koselig å tenne lys utenfor hytta. Snølykter kan du enten lage ved å legge snøballer i sirkel, som en bitte liten snøborg. Du kan også lage fine lykter ved å fylle vann i en bøtte, som du lar stå ute i ca et døgn. Legg granbar, kongler el i vannet, så får du en fin dekorasjon inni lykten. Når vannet har frosset heller du isklumpen ut av bøtten og hakker hull på midten til lyset.
8. Hytteskirenn/natursti
Mange familier har et tradisjonelt påskeskirenn der både store og små samles. Men det går an å lage skirenn eller en spennende natursti, selv om det ikke er påske! Tråkk opp en passe lang løype rundt hytta og heng opp poster på busker og trær. Husk at postene må passe for både små og store. Forslag:
Blåse opp en ballong som du må bære med deg gjennom hele løypa, kaste snøball på blink, telle hvor mange kjøkkenredskaper du finner langs løypa, gå baklengs med stavene over hodet rundt et tre, slå spiker i planke, gjette hvor mange erter det er i glasset, smake og gjette hva slags sjokolade det er i posen, hoppkonkurranse, quiz.
9. Tenn et bål og stek maten på varmen
Mat må vi ha uansett hva slags vær det er. Hva med å ta lunsjen eller middagen utenfor hytta? Tenn opp et lite bål i god avstand til hytteveggen og ta med pølser, pinnebrød,fiskekaker eller laks i folie. Har du en blåpanne kan du også ta med pannekake- eller vaffelrøre som du steker ute. Med litt varm toddy på termos og noen gode saueskinn å sitte på blir det garantert et vellykket måltid!
10. Bak noe godt
Selv om hyttekjøkkenet er enkelt utstyrt kan du lage både spennende og god mat. Og de fleste barn synes det er gøy å få hjelpe til med å bake, enten det er gjærbakst eller kaker. Hva med nybakte scones, noen gode havrekjeks eller kanskje en deilig kake?
- Har du ikke stekeovn på hytta? Her ser du hvordan du kan bake brød uten stekeovn
11. Inviter hyttenaboene på lunsj
«Vi burde bli flinkere til å ha gjester», tenker vi ofte mens hverdagene raser av gårde. På hytta har vi ofte bedre tid, og kanskje er det noen hyggelig hyttenaboer i nærheten? Inviter til en enkel lunsj og se hva du klarer å få ut av det du har i kjøleskap og kjøkkenskuffer. Både pai, eggerøre og spekemat er god lunsjmat. Eller hva med å lage en deilig og varmende suppe?
12. Mal på egg
Selv om det ikke er påske riktig ennå er det lov til å begynne med noen påskeforberedelser.Start med å tømme eggene og skyll de godt med vann (Ingen grunn til å kaste innholdet, de kan brukes til både eggerøre og baking!). Finn frem pensler, maling og vann, og dekorer eggene slik dere vil.
13. Lag en fuglekasse
Det er ikke bare vi mennesker som skal ha det godt når vi er på hytta. Fuglene trenger også litt omsorg, og kanskje er det på tide å sette opp en helt ny fuglekasse. Bygg den selv, da vel!
14. Høytlesning foran peisen
En lesestund foran peisen hører gjerne med når vi er på hytta. Men som regel sitter vi fordypet med nesen i hver vår bok. Kanskje har dere en bok som passer for hele familien, og som egner seg godt for høytlesning? Det å bli lest for er noe alle setter pris på!
15. Spill et spill
Kortspill, brettspill og yatzy er velkjente hytteaktiviteter for de fleste. Men kanskje ligger det et spill nederst i skuffen som dere ikke har spilt på en stund? Eller er det et av spillene som kan spilles på en litt annen måte?
16. Skattejakt
Hva skjer når pappa finner et gammelt skattekart etter «oldefar» når han rydder i vedskjulet? Det viser seg nemlig at «oldefar» har gjemt en skatt på hytta, og nå må hele familien være med å lete! Kanskje har «oldefar» tegnet et kart som viser hvor skatten ligger? Eller han har skrevet noen hemmelige koder som dere må klare å løse før dere finner skatten. Her er det mange muligheter for en spennende skattejakt, inne eller ute.
17. Lag en bondegård
Gå på oppdagelsesjakt rundt hytta for å samle kongler, pinner, mose og steiner. Bruk det dere finner til å lage kongle-kuer, pinnehester eller små fantasidyr som kan bo på en bondegård. Bruk tomme esker og bokser til å lage bygninger på gården.
18. Bokstavjakt
Alle i familien får utdelt hver sin brødpose. På den fester dere en bit maskeringstape el og skriver navnet på den som eier posen. Skriv med store bokstaver! Så skal alle sammen finne en ting som begynner på hver av bokstavene i navnet sitt. Denne leken egner seg best ute, men for små barn kan det også fungere fint inne.
Eks. «SIVERT»: Stein, Istapp, Vanndråper, Epleskrott, Rød skismøring, Trepinne
19. Mal på steiner
Dette er en koselig aktivitet som passer fint for hele familien. Start med å finne noen fine steiner ute. Små steiner kan bli morsomme ansikter eller blomster, og kanskje finner dere en stor stein som likner på en krokodille eller en farlig løve? Finn frem pensler og maling og slipp kreativiteten løs!
20. Lag en skummel film
I år kan dere lage påskekrimmen selv. Sett hele familien i sving med å skrive manus. Fordel roller og replikker og finn frem morsomme eller skumle kostymer. Bruk mobilkameraet eller Ipad til å filme.