Stearinlys – får julen til å dufte og skinne

Foto: Gry Traaen

Visste du at stearinlys har vært i bruk siden år 700 før Kristus og at talgen kom fra slaktede sauer, okser og fra bivoks?

– Stearinlys uten ekstra duft har en karakteristisk lukt av brennende svovel, stearin, plastelina, bivoks, honning, plast og lukten av tenning/slukking av veke. Det forteller Kristin Enger og Sigrun Bjørge Løken, som begge jobber som smaksdommere ved Nofima på Ås.

Hvordan få huset til å dufte av stearinlys?

Stearinlys gir mer lys, stemning og hygge enn markert lukt – men noe lukt gir de. De senere års duftlys gir derimot deilige dufter av krydder, vanilje, tranebær og fersken. Men vil du skape dine egne stearinlysdufter er det bare å invitere til lysstøping hjemme.

Lag dine egne stearinlys til jul:

Lyst til å lage dine egne stearinlys til jul? Nettet er fullt av gode ideer – og det er både enkelt og morsomt å støpe egne lys. Bruk hele fargespekteret og les deg opp på nettet før du kjøper inn ingredienser. Har du barn er dette en perfekt førjulsaktivitet!

Lukt- og smaksekspertene

Kristin Enger og Sigrun Bjørge Løken jobber som sensoriske dommere ved Nofima på Ås.

Kristin Enger og Sigrun Bjørge Løken har begge spesielt godt utviklet luktesans og jobber som sensoriske dommere (smaksdommere) ved Nofima på Ås. Der lukter, smaker og bedømmer de produkter og ingredienser i forbindelse med forskning og produktutvikling.

Fakta om stearinlys

  • Før vi fikk elektrisitet på 1800-tallet var stearinlys den viktigste kilden til lys for folk flest. Sauene ble slaktet i september, og med talg fra sau og okse kunne lysdypping igangsettes.
  • Stearin kommer fra det greske ordet stear som betyr talg, og er et fettstoff som er fast ved romtemperatur. Lyset brenner ved at veken trekker til seg flytende fett og holder vedlike en flamme.