4 tips til perfekt kokte poteter til julemiddagen

Slik unngår du å koke i stykker mandelpotetene

Mandelpoteter som koker i stykker er en kjent problemstilling på kjøkkenet. Hvordan unngår du det, og hva kan du gjøre når uhellet først er ute?

Lite smaker bedre til tradisjonsmat enn perfekt kokte mandelpoteter, med sin melete konsistens og søte potetsmak. En smakfull vinner til julemiddagen, men for mange også en kilde til hodebry. For noen ganger kan det virke som om det ikke skal noen ting til før den blir overkokt, og det i stedet for perfekte poteter, ligger en gyllen potetmasse i kjelen.

Og la oss bare si det som det er: Du har antageligvis gjort noe feil. Men slapp av, med få grep sikrer du mandelpoteter som holder seg hele frem til servering.

Ikke som andre poteter        

Mandelpoteten er ikke som andre poteter. I motsetning til faste brukspoteter, er mandelpoteten en delikatessepotet, og må derfor behandles litt annerledes. Det finnes flere måter å koke dem på, men her er noen huskeregler:

  1. Behold skallet på. Da er sjansen størst for at potetene holder seg hele. Vask dem gjerne godt før du legger dem i gryta.
  2. Unngå fosskoking. La heller potetene trekke i vann som så vidt putrer til de er gjennomkokte. Noen pleier å koke opp vannet, og så skru ned varmen når de legger i potetene for å sikre at vannet ikke koker for mye.
  3. Kortere koketid. Der faste poteter gjerne trenger 20 minutter i kjelen, trenger ikke mandelpoteter mer enn fem til 15 minutter koketid, alt etter hvor store de er. Følg med, og test en mandelpotet for å se om den er mør. Stikk en skarp kniv i poteten, er den ferdig kokt vil kniven slippe taket. Ta potetene av platen når de er akkurat gjennomkokte.
  4. La dem hvile. Når du har tatt kjelen av platen kan du la den stå urørt i noen minutter før du heller av vannet. Sett gryten uten lokk tilbake på platen et øyeblikk, slik at den siste vannskvetten fordamper. Legg potetene forsiktig over i en skål, ha over et kjøkkenhåndkle og la potetene hvile før servering.

 

Pinnekjott-Bama-Gilde-12771854.jpg
La mandelpotetene hvile litt før servering, så minsker du sjansen for at de går i stykker.

Hvis uhellet er ute

Skulle det likevel gå skeis og potetene ligger i tusen deler i kjelen, kan det være hell i uhell – for hjemmelaget potetmos av mandelpotet er jo kjempegodt! Slik går du frem:

  1. Ha litt melk og smør i kjelen.
  2. Bruk en stavmikser for å få en jevn og glatt potetmasse.
  3. Smak til med salt og pepper, og vips har du deilig potetstappe til julemiddagen.

 

Grønn & Frisk Mandelpotet 1 kg.jpg
Ønsker du et sikkert resultat hver gang? Grønn & Frisk Ferdig Kokte Mandelpoteter fra Bama sikrer en smakfull og lettvint julemiddag, uten fare for knuste poteter. Alt du trenger å gjøre er å varme dem opp.