Alt du må vite om lussekatter

Luftige lussekatter.

13. desember er det Lucia og da hører lussekatter til. Få oppskrift på gode og luftige lussekatter og les om lussekattens historie her.

Julebannere_1200x600_julepriser.png

Luciadagen handler for mange familier om Luciatog i barnehagen eller på skolen, mens for andre handler den om noe av det beste desember har å by på, nemlig lussekatter. Det gule bakverket er en folkefavoritt, og bakverket har en rik historie.

Hva er lussekatter?

Lussekatter er enkelt forklart gjærbakst som bakes til Luciadagen. Den gule fargen symboliserer sola og lyset, og de tradisjonelle formene på lussekatter er eldgamle symboler på sol og liv.

Skal du lage den originale lussekatten bruker du safran, men dette er et kostbart krydder.

Hva bruker man i stedet for safran?

I stedet for safran kan du bruke gurkemeie, som også kalles fattigmannssafran, for å få den fine gule fargen. Smaken av gurkemeie er riktignok annerledes.

lussekatter 1.jpg

Oppskrift på lussekatter

Gir ca. 20–25 lussekatter

Du trenger:

5 dl helmelk (eller havremelk)

1 g safran (eller ½ ts gurkemeie)

2 dl sukker

50 g fersk gjær eller 1 pose tørrgjær

900–950 g hvetemel

1-1,5 ts malt kardemomme

½ ts salt

1 egg (kan sløyfes)

150 g smør, i terninger

Til pensling og pynt:

1 egg (kan sløyfes)

1 ss melk (eller havremelk)

Rosiner

Slik gjør du:

  1. Varm opp melken til kokepunktet. Ta kjelen av platen og rør inn sukker og safran (evt. gurkemeie). Rør godt slik at safranen løses helt opp. Avkjøl blandingen til den er fingervarm (ca. 37°C) og løs opp gjæren i væsken.

  2. Bland sammen mel, kardemomme, salt og egg i en kjøkkenmaskin eller bakebolle. Spe inn den fingervarme væsken i melblandingen og elt deigen på lav hastighet, ca. 10 minutter. Tilsett smøret i terninger, litt etter litt, og elt videre i 5–10 minutter. Deigen skal være smidig og slippe bollen.

  3. Dekk bakebollen med plast eller et kjøkkenhåndkle. La deigen heve på et lunt sted til dobbel størrelse, ca. 1–1,5 time.

  4. Strø litt mel på bordet og elt deigen godt. Del deigen i 20–25 emner. Rull hvert emne til en pølse, og form dem til klassiske S-er eller andre tradisjonelle figurer. Legg dem på et bakepapirkledd stekebrett og pynt med rosiner.

  5. Dekk lussekattene med plast eller et kjøkkenhåndkle, og la dem etterheve i 30–45 minutter. Pensle dem forsiktig med sammenpisket egg og melk.

  6. Forvarm ovnen til 225°C (over- og undervarme). Stek lussekattene midt i ovnen i 8–10 minutter, til de er gylne og gjennomstekte. Følg nøye med, da de lett kan bli overstekt.

  7. Avkjøl lussekattene på rist før servering. De smaker aller best ferske, men kan fint fryses og varmes opp igjen for å få den nybakte følelsen tilbake.

Tips!

  • Kaldheving: Lag lussekattene kvelden i forveien og sett dem i kjøleskapet til heving. Da kan du steke dem ferske til frokost neste dag!
  • Frysing: Frys ned lussekattene med det samme de er avkjølt. La dem tine på kjøkkenbenken over natten og varm dem forsiktig opp ved behov, så sparer du tid på selve Lucia-dagen - samtidig som du får den deilige, nybakte følelsen!

Hvorfor feirer vi Lucia?

Lucia var en romersk jomfru fra en rik familie fra Siracusa på Sicilia. I år 303 led hun martyrdøden under kristendomsforfølgelsen etter å ha blitt anklaget for å ha motsatt seg keiserens lover og ha overtalt moren til å gi hele medgiften til de fattige.

Navnet Lucia betyr lysende, det fikk hun fordi hun døde fast i sin tro med en brennende lampe i hånden.

lussekatter 2.jpg

Historien om lussekatter

Du tenker kanskje at lussekatter kommer fra Sverige, men ifølge én teori oppstod tradisjonen i Tyskland på 1600-tallet. Der skal dejevelen, i form av en katt, ha gitt de slemme barna juling, mens en Kristus-skikkelse i form av et barn delte ut boller til de snille barna. Bollene ble farget lysende gule med safrankrydder fordi djevelen er lyssky.

Det norske navnet lussekatt kommer derimot fra Sverige. Et eldre, lokalt svensk navn på lussekatt er «döfvelskatt» eller «dyvelskatt», djevelkatt. 

I Sverige ga man gjerne dyrene en «lussebit» for å verne mot onde makter den farlige lussenatten. Senere fikk også mennesker også noe godt til frokost. På storgårder i Vest-Sverige ble det på 1800-tallet vanlig at en ung kvinne, utkledd som engel med en krans med levende lys, serverte lussefrokost til herskapet før soloppgang. Serveringen av lussekatter stammer trolig fra dette.

Den norske feiringen av Luciadagen er av nyere dato, og er også blandet sammen med den norrøne Lussi-tradisjonen. Lussi var en vette som gikk fra dør til dør, og dersom ting ikke var som det skulle, kunne hun bli rasende og ødelegge pipa. Lussinatt er ifølge nordisk folketradisjon mellom 12. og 13. desember, og var forbundet med overtro og onde makter i kampen mellom lys og mørke.

Kjøpe lussekatter

Har du det hektisk i førjulstiden og rekker ikke å bake lussekatter selv i år? Da kan du kjøpe ferdig saftige og gode lussekatter i alle KIWI-butikker.