Har du invitert til lutefiskmiddag, men er litt usikker på hvordan du gjør det? Svaret får du her.
En juletradisjon for mange er lutefisklag. Heldigvis er det enkelt å tilberede, og det finnes flere måter å gjøre det på. Du kan både steke lutefisk i ovn, tilberede den i kjele eller til og med mikrobølgeovn.
Hvor mye lutefisk pr person?
Du bør beregne 500-750 gram fisk per person.
Best i smakstest
Hos KIWI finner du lutefisk fra både Fiskemannen og Lerøy, som begge fikk terningkast 6 i Dagbladets smakstest av lutefisk i november.
– Fisken flaker som en drøm, buken er fast og fin, og det smaker akkurat som det skal, sier smakspanelet om Premium Lutefisk fra Lerøy.
– Denne er hele totalpakken, alle i testpanelet liker denne godt og gir den en klink sekser, skriver Dagbladet om Fiskemannen Lutefisk av skrei.
Steke lutefisk i ovn
Her får du fremgangsmåten på hvordan du steker lutefisk i ovn med folie:
1. Salt lutefisken etter anbefaling på pakken, og sett lutefisken kjølig et par timer før tilberedning. Det gir en fast og fin fisk.
2. Etter salting heller du av vannet som har trukket ut av fisken, og skyller den med kaldt vann.
3. Forvarm stekeovnen til 200 grader.
4. Del fisken i porsjonsstykker før steking.
5. Legg lutefisken i en smurt langpanne eller ildfast form.
6. Dekk formen med folie, og sett formen eller langpannen inn i stekeovnen på nederste rille. Beregn 15 minutter steketid per kilo lutefisk. Lutefisk avgir mye væske under steking, så det er ikke nødvendig å helle på vann.
7. Sjekk lutefisken underveis ved å klemme på et av de tykkeste stykkene med en gaffel. Når den gir etter eller skiver seg, er den ferdig.
Les hvordan du tilbereder lutefisk i kjele eller mikrobølgeovn her.