
Slik baker du saftig vørterbrød
For mange er et saftig vørterbrød, også kalt vørterkake, en fast juletradisjon. Har du ikke prøvd å bake det før? Her får du oppskriften som gjør det lett å lykkes med det tradisjonsrike bakverket.
Vørterbrød har blitt bakt i Norge i over 300 år, og er et tradisjonsrikt bakverk fylt med smak av vørterøl og julekrydder. Vørterbrød oppsto som et resultat av ølbryggingen på 1700-tallet, og ble den gang laget av gjæren og bunnfallet som ble igjen i øltønnene. I dag kan du enkelt lage vørterbrød med Ringnes vørterøl fra din nærmeste KIWI-butikk.
Hva med å gi et hjemmebakt vørterbrød i julegave? Sammen med en god brunost og en pose kaffe, har du den perfekte julegaven til den som har alt.
Bli KIWI PLUSS-kunde!
Spar 15 % bonus på fersk frukt og grønt og 50 % bonus på bleier, bind og tamponger!

Saftige julevørterbrød: Du kan forme brødene akkurat slik du ønsker. Det mest vanlige er avlange eller runde.
Oppskrift på vørterbrød
Gir 2 brød
Du trenger:
- 1 pakke fersk gjær
 - 1 boks (33 cl) vørterøl
 - 700 g siktet hvetemel
 - 1 ts salt
 - 1 dl appelsinjuice
 - 3 dl melk
 - 4 ss sirup
 - 300 g sammalt rugmel
 - 1 dl sukker
 - 0,5 ts malt nellik
 - 1 ts malt kardemomme
 - 1 ts malt pepper
 - 2 dl rosiner (kan sløyfes)
 
Slik gjør du:
- Miks gjæren med romtemperert vørterøl.
 - Elt forsiktig inn 500 g av hvetemelet, salt og appelsinjuice i gjærblandingen. Hev deigen i cirka 30 minutter.
 - Varm opp melken og rør sirupen ut i den. Avkjøl til fingervarmt.
 - Miks sirup- og melkeblandingen, rugmel, resten av hvetemelet, sukker og krydderet sammen med den allerede hevede deigen. Deigen skal eltes forsiktig til den er fast og smidig.
 - Dekk til deigen og la den heve til dobbel størrelse, det tar cirka 1 time.
 - Varm ovnen til 180 grader under- og overvarme.
 - Del deigen i to like emner, og form de til runde eller avlange vørterbrød. Om du ønsker å tilsette rosiner, kan du elte dem inn i deigen nå.
 - Legg brødene på en stekeplate med bakepapir, dekk med plast eller klede og hev i 30 minutter.
 - Pensle brødene med vann, og stek på nederste rille i cirka 45 minutter.
 - Avkjøl på rist.
 




