KIWIs ribbeguide:

Slik velger du riktig ribbe til julemiddagen

Tynnribbe eller familieribbe? KIWI gir deg tipsene du trenger til julemiddagen.

Frossen eller fersk, tynnribbe eller familieribbe? Her er tipsene du trenger, både når du skal kjøpe og tilberede årets juleribbe.

Aller først er det greit å slå det fast – en frossen ribbe er et like godt utgangspunkt for en vellykket julemiddag som en fersk. Hva du skal velge, dreier seg først og fremst om hvor lang tid du har fra du kjøper ribben til du skal servere den.

Hvordan tine juleribba?

Så lenge du sørger for at ribben får tine i kjøleskapet hele veien, og IKKE prøver å korte ned prosessen ved å tine den i varmt vann eller på benken, går det helt fint å tine frossen ribbe, forteller mesterkokken Christer Rødseth.

Christer_Rødseth.jpg
Mesterkokk Christer Rødseth.

Hvis du velger frossen ribbe, er det viktig å gå til innkjøp av denne i god tid før den skal stekes. Den bør få tine i kjøleskapet i rundt to døgn. Dersom du glemmer å ta den opp av fryseren i tide, er det likevel håp. Legg den i så fall i kaldt vann, og la den tine der.

Ribba blir best hvis du krydrer den godt med salt og pepper et par dager før steking.

Velger du derimot fersk ribbe, trenger du ikke tenke på tining, men også den må krydres godt to dager før steking med mindre du har valgt en ferdigkrydret ribbe.

Husk også at alt kjøtt blir best når det er romtemperert før det puttes i ovn eller stekepanne.

Ribbe med kotelettkam

I tillegg til at du må ta stilling til om du vil ha frossen eller fersk ribbe, må du velge hva slags kjøtt du vil kjøpe. Valget står da mellom familieribbe og tynnribbe. Som navnet tilsier, er familieribbe en ribbe som ofte foretrekkes av barnefamilier, siden du får ulike stykker ut av samme ribbe.

I familieribbe får du både en tynnribbe og kotelettkam, hvilket betyr at du og dine gjester kan velge mellom det litt magrere kjøttet fra kotelettkammen og det noe saftigere kjøttet i tynnribba.

For best mulig resultat, bør familieribba gnis godt inn med salt og pepper et par dager før steking.

Fett gir sprø svor

Tynnribba er den flateste ribbevarianten du ser i kjøle- og frysediskene, og for mange er det dette som er selve juleribba. Den har godt med fett og mye smak, og dette er noe mange setter pris på til festmiddagen. Fettet er nemlig med på å gi en sprø og flott svor, samtidig som det bidrar til en saftig og fast juleribbe.

I likhet med familieribba blir også tynnribba best hvis du krydrer den godt med salt og pepper et par dager før steking. Du kan imidlertid velge ferdigkrydret tynnribbe når du handler, så slipper du å tenke på verken ruting eller krydring. 

Beregn 300-400 gram ribbe per person. Dette er som regel mer enn nok, for de fleste spiser også godt med pølser, medisterkaker, potet, surkål og annet tilbehør.  

Ruting og krydring

Hvis du går for en ukrydret ribbe, starter forberedelsene et par dager før ribba skal settes i ovnen. Dette kommer eventuelt i tillegg til tining hvis du velger frossen ribbe.

To dager før steking ruter du opp svoren med spissen av en skarp kniv, og da er det viktig å sørge for å skjære gjennom svoren og litt ned i spekket. Gni så ribba inn med salt og pepper, dekk den til med aluminiumsfolie og sett den på et kjølig sted.

34_ChristersRibbe_HvitlkøkRosmarin_BaktePersillerøtter_Småpoteter_WEB-1920x750.jpg
Christers ribbe med hvitløk og rosmarin, bakte persillerøtter og småpoteter

Slik steker du ribba

  1. Når dagen for servering er kommet, tar du kjøttet ut og setter det i romtemperatur et par timer før steking.
  2. Forvarm så ovnen til 250 grader, og legg ribba med svorsiden opp i langpannen. Hell på litt kokende vann og dekk til med aluminiumsfolie før du setter ribba i den varme ovnen. Fyll på med vann underveis ved behov.
  3. La ribba stå og dampe i omtrent 45 minutter før du tar av folien og legger den på en rist over langpannen. Legg en asjett eller sammenkrøllet aluminiumsfolie under det laveste punktet på ribba, slik at svoroverflaten blir jevn.
  4. Senk så temperaturen til 200 grader, sett langpannen midt i ovnen og stek i omtrent to timer til.

God kald

Etter steking lar du ribba hvile. Gjerne så lenge som 30 minutter før du skjærer den opp i passende biter. Det er ofte en fin anledning til å gjøre klart alt annet som skal på bordet. Deretter er det bare å servere den saftige ribba sammen med medisterkaker, julepølser, rødkål, surkål, brun saus, poteter, tyttebærsyltetøy og alt annet du måtte ønske.

Husk at ribba også smaker godt kald. Har du stekt for mye er det derfor ingen grunn til å fortvile. Ribbe hører med til julelunsjen første juledag, og er dessuten perfekt å hente frem til kveldskos eller hvis du får besøk i romjulen.