Slik fjerner du flekker etter julefeiringen

Har du fått ribbefett på skjorta, stearin på duken eller brent grøten godt fast i kjelen? Fortvil ikke, her er tipsene som kan hjelpe deg.

Ingen jul uten en flekk på skjorta! I festlige lag skal det mye til at det ikke blir en ubeleilig flekk her eller der. Her får du en oversikt over de vanligste flekkene - og hvordan du fjerner disse. 

Ifølge Malin Skaar i Lilleborg Forbrukerservice, finnes det nemlig enkle løsninger på de fleste flekker:

Grøtkjele med fastbrente flekker 

Her kan du benytte Svint stålull (NB! Bruk den kun så lenge den skummer. Når det ikke lenger kommer såpe ut av den, kan den ripe opp kjelen).

VET RÅD: Malin Skaar i Lilleborg Forbrukerservice lar ingen flekker knekke henne.
VET RÅD: Malin Skaar i Lilleborg Forbrukerservice lar ingen flekker knekke henne.

Et annet alternativ er å skure med JIF Skurekrem eller la den stå noen timer i Salmi/vannløsning. Det er viktig å vaske kjelen godt etterpå med f.eks Zalo.

Fettflekker på klær eller duk

Flaske med Zalo

Hell litt Zalo direkte på flekken, la det virke opptil en halvtime. Vask deretter på så høy temperatur som tekstilen tåler. Det er viktig at oppvaskmiddelet skylles godt ut av tøyet før vask på grunn av fare for overskumming i maskinen.

Fettflekker på duken kan du også prøve å fjerne med strykejern og tørkepapir. Legg tørkepapir både under og over duken. Strykejernet føres så over papiret og flekken. Pass på å flytte papiret når du ser at det har blitt flekk på papiret.

Stearinflekker på duk

Fargeflekker etter stearin kan være vrient å få bort, men ofte går flekken bort med en dråpe Zalo direkte på flekken. La Zalo virke i omtrent et kvarter og skyll godt. Vask deretter tekstilen på så høy temperatur som den tåler. Dersom flekken ikke går bort, kan det hende du må bruke fingervarm rødsprit for å fjerne fargeflekken. Varm alltid rødsprit i vannbad.

Vinflekker på klær

Har du sølt rødvin på kjolen eller duken, blir det fort svært merkbare flekker. Men også dette lar seg løse! Hell flytende vaskemiddel rett på flekken og la det virke i en halvtime. Ikke skyll ut såpen, men legg i maskinen og vask på så høy temperatur som mulig.

Gamle flekker på duker og pentøy

På vanskelige flekker, bruk Omo flekkfjerner rett på flekken og la den virke i inntil en halvtime. Vask deretter med et blekemiddelholdig vaskemiddel som Blenda Sensitive Hvitt på så høy temperatur som tekstilen tåler. Vanskelige flekker vil som regel gå bort ved gjentatte vask ved bruk av et blekemiddelholdig vaskemiddel.

Gammel stearin på lysestakene

Legg lysestaken i en blanding av Zalo og lunkent vann. Plukk forsiktig av stearinen imens den ligger i bløt.