inspirasjon til juledesserten

Våre beste oppskrifter på riskrem

Klassisk eller en litt friskere og mindre mektig variant – du velger!

Riskrem, også kjent som risalamande eller ris à la Malta, er en dessert bestående av kald risengrynsgrøt, sukker, vaniljesukker og pisket fløte. Den serveres kald, gjerne med lunken rød saus.

juleprisbanner

Dette er en av Norges mest tradisjonsrike desserter, men det er ikke til å stikke under en stol at det er ganske mektig. På selveste julaften er det kanskje ikke så populært å innføre noen endringer her, men for de som spiser riskrem hele året kan det være smart å lese videre.

SUNNERE: Tine Sundfør tipser om hvordan man gjør riskremen sunnere - hvis dette er noe man ønsker, da!
SUNNERE: Tine Sundfør tipser om hvordan man gjør riskremen sunnere - hvis dette er noe man ønsker, da!

Mindre mektig

Har du lyst til å lage en sunnere versjon, kan du følge klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør sine tips.

– Riskrem er laget av rester av risgrøt blandet med pisket krem, servert med rødsaus. For en sunnere riskrem anbefaler jeg å tenke litt motsatt. Lag en rød saus/grøt av masse bær med et lite sukkerdryss og er par spiseskjeer vann som varmes opp og topp «bærgrøten» med litt riskrem og et dryss hakkede mandler, forklarer Sundfør.

Gjør du det på denne måten, blir ikke desserten bare mer mager, den blir direkte sunn!

– Da får du masse antioksidanter fra de deilige bærene, crunch og sunne fettsyrer fra mandlene og mindre fett og sukker fra riskremen, sier hun.

Det er nemlig ikke så lett å gjøre denne desserten sunnere på en annen måte.

– Riskrem består av kald risgrøt blandet med vispet fløte og det kan ikke gjøres mindre mektig. Risengrøten kan selvfølgelig lages med lett melk med 0,5 % fett fremfor H-melk med 3.9 % fett, men det har minimal betydning. Det er kremfløten med 38 % fett som gjør denne desserten mektig, feit og kaloririk. Og veldig god da, sier hun.

TIPS: Topp den med nøtter, granateple, bringebær, tyttebær, appelsin eller mørksjokolade for en spennende vri!

Klassisk riskrem med rød saus 

Har du ikke lyst til å gjøre riskremen sunnere i det hele tatt, er det selvfølgelig helt greit! Lag deilig klassisk riskrem på denne måten: 

1. Ha risgrøten i en bolle. Pisk kremfløte med sukker og vaniljesukker. Rør kremen godt sammen med risgrøten og sett kjølig.

2. Bland sammen saft og vann. Bruk eventuelt mindre vann og mer saft, dersom du ønsker en sterkere saus. Rør ut potetmelet i litt kaldt vann. Kok opp saft og vann. Rør inn potetmelet og la det tykne under omrøring.

Ingredienser

Riskrem

  • 500 g ferdig risgrøt
  • 3 dl kremfløte
  • 2 ss sukker
  • 1 ss vaniljesukker

Rød saus

  • 3 dl husholdningssaft
  • 2 dl vann
  • 1 ss potetmel 

Prøv også: Riskrem med kanelstang og syltede klementiner