Visste du at julepoteter og ferdiglaget kålrotstappe er med på å redusere bondens matsvinn?

Grønn & Frisk-serien er en av de viktigste bidragsyterne til at poteter og andre grønnsaker som ikke har utseendet helt med seg fra naturens side, likevel får et liv på middagsbordet.

Poteter og grønnsaker kommer i alle størrelser og fasonger, men likevel er de produktene du finner i butikkene stort sett ganske like. Det betyr heldigvis ikke at grønnsaker og poteter som avviker fra det som anses som normalen ikke benyttes som mat.

– BAMA har lenge brukt slike grønnsaker og poteter i sin produksjon, med det mål for øye å hjelpe bonden med å bruke hele haugen og samtidig bidra til at forbrukere spiser mer frukt og grønt, sier Camilla Lie Reigstad hos BAMA. 

Fullverdige råvarer

Julens kokte mandelpoteter og Julens ferske kålrotstappe fra Grønn & Frisk er begge med på å redusere bondens matsvinn.
Julens kokte mandelpoteter og Julens ferske kålrotstappe fra Grønn & Frisk er begge med på å redusere bondens matsvinn.

I dette tilfellet er det snakk om poteter og grønnsaker som av ulike årsaker ikke er egnet for å selges direkte til forbrukere slik de ser ut fra naturens side.

Julens ferske kålrotstappe fra Grønn & Frisk-serien.
Julens ferske kålrotstappe fra Grønn & Frisk-serien.

– Grønnsakene kan være for store eller for små i forhold til foretrukken salgsstørrelse. Det kan for eksempel være veldig store kålhoder eller kålrot, som er vanskelige for deg og meg å kutte med kniv, forklarer Reigstad.

Slik kålrot brukes blant annet til å lage julens ferske kålrotstappe i BAMAs Grønn & Frisk-serie i stedet.

Også grønnsaker som har rar og unormal fasong, som krokete gulrøtter, havner i haugen med uperfekte grønnsaker. Disse finner du blant annet igjen som First Price-gulrøtter: Samme gode smak og kvalitet, men til en lavere pris.  

Julens ferdigskrellede mandelpoteter

Julens ferdigskrelte mandelpotet.
Julens ferdigskrelte mandelpotet.

– Videre gjelder det poteter og grønnsaker som har flekker eller andre feil på skallet og som derfor ikke ser så innbydende ut. Felles for alle er at potetene og grønnsakene likevel er friske og fullverdige råvarer og derfor god mat som vi ønsker å benytte oss av, forteller Camilla Lie Reigstad.

Også julens favoritter kan iblant vokse seg litt utenfor standard, og disse sorteres i likhet med andre grønnsaker ut. 

– Når det gjelder mandelpotet er vi avhengig av jevn størrelse for å koke dem jevnt møre, og på grunn av fasongen må de ha en viss størrelse for at vi skal klare å skrelle dem. Men siden de skrelles, kan vi også bruke mandelpotet med skallfeil, sier Reigstad.

Hun forteller at BAMA selv sorterer ut små mandelpoteter og lagrer disse for å bruke dem til grillpoteter i aluminiumsform, som er salg om sommeren.  De aller største mandelpotetene sorteres også ut og brukes i mandelpotetstappe, som selges til BAMAs hotell- og restaurantkunder.

Ikke like pene, men like gode

Råvarene som sorteres ut kan brukes på mange forskjellige måter, avhengig av hvilken grønnsak det er snakk om. Mange blir ingredienser i Grønn & Frisk-serien til BAMA.

– Potet kan for eksempel brukes i potetmos, kålrotstappe og fløtepoteter. Gulrot benyttes blant annet i Råkost Mix og Grønnsaksris, mens hodekål blant annet brukes i Wok Mix og Grønnkål Mix. 

Det at grønnsakene er for små, store, krokete eller stygge av utseendet betyr nemlig ikke at de ikke er like gode og friske på smak som andre grønnsaker.

– Vi er stolte av å kunne bidra til å redusere matsvinnet samtidig som vi gjør matlagingen raskere og enklere for forbrukeren, sier Reigstad.