Alt til fårikål billig hos KIWI

6 gode tips til fårikålens dag

Fårikålens dag markerer starten på fårikålsesongen for mange. Men hvilke poteter egner seg best? Og er det egentlig lurt å strø mel mellom lagene? Vi har samlet svarene på alt du måtte lure på.

Fårikålens dag markeres hvert år den siste torsdagen i september, og markerer på mange måter starten på fårikålsesongen. Ifølge Matprat.no svarer 70 prosent av det norske folk at de spiser fårikål hver høst. Og det er ikke så rart, for fårikål er både godt, og enkelt å lage. Likevel kan det dukke opp spørsmål underveis, spesielt hvis det er et helt år siden man lagde retten sist. Derfor har vi samlet de vanligste spørsmålene, og svarene, slik at dagen blir slik du og gjestene håpet på.  

 

1. Hvilke typer poteter er best til fårikål?

Til fårikål, er mandelpotet en sikker vinner. Det er stor variasjon i hva folk liker å bruke, men de melne potettypene er å foretrekke. De trekker lettere til seg den gode kraften fra fårikålen. Ønsker du potetmos til fårikålen, er også de melne potettypene et godt valg. Koker du forresten poteten med skallet på, bevarer du så mye som mulig av næringsstoffene.

 

2. Hvor mye kjøtt skal jeg beregne per person?

Beregner du 400 g per person, skal det være nok, til tross for at kjøttet består av mye bein. Pass på å ha en stor nok gryte klar når du går i gang på kjøkkenet. Skal du lage mye, gå for en som rommer 10-12 liter, så er du på den sikre siden.

 

3. Skal fårikål lages med eller uten mel?

Å bruke mel i fårikål er valgfritt. Hensikten med å bruke mel, er at kraften skal bli tykkere. Dersom kraften er vannete, og du vil ha den tykkere, kan du strø litt mel mellom lagene, cirka 1-2 spiseskjeer for hver fjerde porsjon.  

Fårikål
Gilde fårikålkjøtt finner du i alle KIWIs butikker. 

 

4. Bør jeg brune kjøttet først?

Det er en smakssak. Noen liker å brune kjøttet i litt smør eller nøytral olje før det legges i gryta. Karameliseringen av kjøttet er med på å gi god smak til kraften. Mens andre foretrekker den tradisjonelle metoden der kjøttet legges som det er i gryta.

5. Hvor lenge skal fårikålen koke?  


Fårikålen skal trekke over svak varme til det er mørt, og tiden varierer fra 1,5 til 3 timer alt ettersom hvilket type kjøtt du har laget og hvor mye du har i gryta. Fårikålen
 kan også
langtidstrekke, da på enda lavere varme i rundt 6 timer. Kjøttet er klart når det løsner fra benet.

 

6. Hvor lenge holder fårikålen seg?  


I kjøleskapet kan fårikålen holde 
seg fin opp mot en uke. Det går også an å fryse den ned, og da vil den ha enda lenger holdbarhet. Men vær forsiktig når den skal tines, for kålen kan bli skadet under oppvarming. La den gjerne tine over natten i kjøleskap før du varmer den opp på komfyren på svak varme. 
 

_________________________

Trenger du en enkel oppskrift på tradisjonell fårikål? Den finner du her!

Fårikålensdag-toppbilde.jpg


Tradisjonell fårikål

4 porsjoner     2-3 timer


Har du ikke tid til å lage
 fårikål fra bunnen av? Ikke fortvil!  

 

Det finnes fårikål-løsninger for deg som ikke har tid eller tålmodighet til å vente på at lammekjøttet skal mørne i gryta. Faktisk er Fjordland fårikål et av produktene som har vært med Fjordland helt siden oppstarten. 

 

– Dette er en nydelig, tradisjonsrik fårikål med kjøtt som har sin opprinnelse fra fjellområdene på Vestlandet, kokt med deilig kål hvor all smak og kraft er bevart. Fårikålen kommer selvfølgelig med ferdigkokte poteter som tilbehør, forteller John Andre Fjeldstad Storebø, Markedssjef Ferdigmat i Fjordland. 

 

Fjordland fårikål.jpg

Fårikål fra Fjordland er et godt alternativ når du bare skal lage fårikål til deg selv.