Pinnekjøtt: Dette er de ulike typene

Pinnekjøtt med mandelpoteter, vossakorv og kålrabistappe.

Hva er egentlig forskjellen på ulike typer pinnekjøtt? Med denne oversikten får du gått pinnekjøttskolen til Stranda på 1-2-3.

Julebannere_1200x600_julepriser.png

Pinnekjøtt er tradisjonell julemat, og hele 40 prosent av nordmenn spiser pinnekjøtt på julaften. Men visste du at det finnes flere ulike typer pinnekjøtt, og hvilken type skal du i så fall velge? Her får du oversikt:

Tradisjonelt pinnekjøtt

Tradisjonelt pinnekjøtt lages av ferske lammesider, eller ribbestykket, som saltes og tørkes. 

– Kjøttet fra lammesidene har en fin blanding mellom kjøtt og fett, og det høyere fettinnholdet gir en saftig og god smak. Når du velger pinnekjøtt kan det være lurt å se på forholdet mellom kjøtt og fett, da det kan variere en del mellom pinner og biter, sier Oskar Gjærde i Grilstad AS.

I senere tid har også andre deler av lammet blitt vanlig å bruke til pinnekjøtt, som bog og koteletter (sadel).

Tradisjonelt pinnekjøtt og pinnekjøtt av bog.
Pinnekjøtt av bog er mer kjøttfylt enn tradisjonelt pinnekjøtt som består av både biter og pinner.

Pinnekjøtt av bog

Pinnekjøtt av bog, også kalt «Pinnebog», er fra den øverste delen av framfoten til lammet, også kalt «skuldra». 

– Bogen er marmorert med både fett og kjøtt, og er et mer kjøttfullt pinnekjøtt sammenlignet med pinner, forklarer Gjærde.

Det har en rik og saftig smak, og er i likhet med annet pinnekjøtt både saltet, tørket og eventuelt røkt. Uansett om du velger tradisjonelt pinnekjøtt eller pinnekjøtt av bog, tilberedes det på samme måte. Har du biter som er ekstra kjøttfulle, kan de vannes ut litt lenger før du damper dem over bjørkepinner. Det kan også ta noe lengre tid før kjøttet slipper fra beinet.

Pinnekjøtt fra Stranda.

Røkt pinnekjøtt

I KIWI får du pinnekjøtt som er både røkt og urøkt. Forskjellen ligger i smaken og hvor lenge du kan oppbevare det.

Røkt pinnekjøtt kommer tradisjonelt fra Vestlandet, der røykt sauekjøtt har flere hundre års tradisjoner. Det har en mer intens smak enn urøkt pinnekjøtt og oppleves av mange å være mørere. Pinnekjøtt har vært en viktig del av julefeiringen der i generasjoner. Pinnekjøttet ble opprinnelig røkt på grunn av behovet for konservering og gav kjøttet lengre holdbarhet.

Røkt pinnekjøtt blir saltet og røkt før det tørkes. Bjørk, einer og or egner seg alle godt til røyking av pinnekjøtt.

Urøkt pinnekjøtt med mandelpoteter, vossakorv og kålrabistappe.

Urøkt pinnekjøtt

Urøkt pinnekjøtt blir saltet og tørket, og har en mildere smak enn røkt pinnekjøtt. Det er vanlig på Østlandet, Midt-Norge og nordover.

Vær oppmerksom på at urøkt pinnekjøtt kan trenge noe lenger utvanningstid enn røkt pinnekjøtt.