Tips til 5 sunne «superskiver»:

Dette er pålegget du bør velge for å gjøre brødmåltidet ekstra sunt

Mange av oss spiser brødmat til 3 av 4 daglige måltider. Med disse tipsene sørger du for at brødskiva blir et fullverdig måltid proppfullt av god næring.

Visste du at Norge er et av de landene i Europa der innbyggerne spiser flest brødmåltider? Brødmat står faktisk for 25-50 prosent av daglig energiinntak i en gjennomsnittlig husholdning.

Vi spiser brød til frokost, lunsj og kveldsmat, noe som betyr at 3 av 4 måltider per dag ofte er brødskiver. Hva med å lage seg en skikkelig «superskive» som både er god på smak og proppet med næringsstoffer du trenger hver dag?

Da kan brødskivene fort være et like sunt, godt og fullverdig måltid som en middag.

Slik lager du et sunt brødmåltid

Det er tre ting som bør være med for at brødet skal kunne sies å være en «superskive» etter helsemyndighetenes anbefalinger:

  1. Du bør velge grovt brød med minst 3 «kakestykker» på grovhetsskalaen
  2. Du bør ha med litt grønnsaker
  3. Du bør velge et magert, proteinrikt pålegg med lavt innhold av salt

Velger du for eksempel pålegg av hvitt kjøtt merket med Nøkkelhullet, er du sikker på at pålegget ditt er et litt sunnere alternativ. Produkter merket med Nøkkelhullet har et høyere innhold av kostfiber, renere kjøtt, mindre salt og mindre mettet fett enn sammenlignbare produkter innenfor samme matvarekategori. 

prior kylling palegg nytt design.jpg
Alle Prior-pålegg er merket med Nøkkelhullet, slik at det er enklere for deg å se etter de sunnere alternativene.

En slik «superskive» kan du på travle dager også servere som middag, da gjerne med noen ekstra skiver pålegg  og mer grønnsaker slik at du får litt ekstra proteiner og fiber. Dermed får du også en god metthetsfølelse.

Fem forslag til «superskiver»

Prior kylling med egg.jpeg
Kalkunfilet kan kombineres med så mangt. Prøv det sammen med kokt egg og paprika, og gjerne litt avokado i tillegg.

1. Grov skive med kalkunfilet, egg og paprika

I denne «superskiven» får du i deg absolutt alt du trenger av vitaminer og mineraler i en bit. Egg inneholder alle næringsstoffer unntatt C-vitaminer. Pynter du denne skiven med paprika får du en grønnsak som er proppet med C-vitamin, faktisk mer enn appelsin. I tillegg vil pålegg av kalkunfilet gi en mild smak og ekstra gunstige proteiner.

2. Grov skive med kyllingfilet, løk, agurk og tomat

Nydelig grov brødskive med proteinrik og smakfull kyllingfilet toppet med C-vitamin og betakaroten fra tomater og plantestoffer fra løk. Skikkelig vitaminbombe av et måltid. Du får Prior pålegg av kyllingfilet tilsatt forskjellig krydder i din lokale KIWI-butikk, så du kan variere smaken fra dag til dag.

prior kalkunfilet med avokado og paprika.jpeg
Både kylling- og kalkunfilet er lette og sunne pålegg som inneholder mye proteiner og en lavere mengde salt og mettet fett enn andre kjøttpålegg.

3. Grov skive med kalkunfilet, ost og salat

Velg grovt brød merket med Nøkkelhullet. Da får du i deg mer kostfiber og mindre salt. Pynt skiven med pålegg av kalkunfilet og grønnsaker og du får et proteinrikt, fiberrikt og smakfullt måltid som gir deg god metthetsfølelse.

4. Omelett med kyllingfilet, spinat og purre

Omelett basert på egg, Prior kyllingfilet, purre og spinat er et skikkelig smakfullt og mettende måltid. Egg er som kjent rik på proteiner og masse vitaminer og mineraler. Spinat er spesielt rikt på kostfiber og jern, mens purre inneholdet mye kostfiber og B-vitaminet folat. Dette er skikkelig supermat!

Omletten spises sammen en skive grovt og godt brød.

5. Grovt brød med kyllingfilet og avokado

Avokado er med sitt høye innnhold av umettet fett, folat og kalium noe av det sunneste du kan spise. Det umettede fettet bidrar til å opprettholde et normalt kolesterol, kalium bidrar til å opprettholde et normalt blodtrykk, mens folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse.

Sammen med en grov brødskive og et nøkkelhullsmerket pålegg av hvitt kjøtt, er dette en skikkelig superskive som bidrar til å holde kropp og hode skjerpet fra lunsj og frem til middag.