Unngå matsvinn

Disse meieriproduktene kan fryses ned - og slik gjør du det

Melken er holdbar lenge etter best før-datoen hvis du oppbevarer den riktig. Ser du at datoen nærmer seg, kan du også legge melkekartongen i fryseren.

Noen ganger kjøper vi inn mer mat og drikke enn vi klarer å bruke før den blir dårlig, og da er fryseren god å ha. Også når det er snakk om meieriprodukter og melk du ikke rekker å bruke eller drikke opp i tide. Det er nemlig ingenting i veien for å legge en melkekartong, rømme, ost eller andre meieriprodukter i fryseboksen frem til du trenger dem.

Frys ned melken

Som med annen mat, er det viktig å merke produktene du fryser ned med dato for nedfrysing. Melk kan du enten fryse ned direkte i kartongen eller i annen emballasje for mer passende porsjoner. Holdbarheten i fryseboksen er inntil seks måneder, og melken bør tines sakte opp i kjøleskapet når du tar den opp.

Vær klar over at melken ikke har samme friske smaken etter at den har vært fryst, og at den derfor ikke egner seg like godt til å drikke. Bruk den derfor fortrinnsvis til baking og matlaging. 

Hverdagsdessert av yoghurt 

Du kan enkelt lage sunn is av yoghurt, enten ved å bruke isformer, eller ved å stikke en ispinne direkte inn i et porsjonsbeger med yoghurt før du legger det i fryseren.
Du kan enkelt lage sunn is av yoghurt, enten ved å bruke isformer, eller ved å stikke en ispinne direkte inn i et porsjonsbeger med yoghurt før du legger det i fryseren.

Også rømme, crème fraîche og ferskoster som cottage cheese og kvarg kan fryses i inntil seks måneder. Tin dem i likhet med melk sakte opp i kjøleskapet før bruk. Produktene vil ha en litt annen konsistens etter opptining. Lettrømme kan for eksempel bli litt kornete og tynnere etter et opphold i fryseboksen, men egner seg fortsatt godt til matlaging, kakedeiger og bakverk.

Yoghurt kan du for eksempel fryse ned i isformer hvis du ser at du ikke rekker å spise den før best før-datoen. Da kan du nyte den som sunn og god hverdagsdessert når du blir fysen på noe godt.

Lag porsjoner

Frys også ned fløterester du måtte ha til overs. Disse kan du bruke i sauser, gryter eller annen mat. Et smart tips er å bruke isbitposer, slik at du kan ta opp så mange terninger du trenger og tine dem opp i kjøleskapet før bruk.

Det er for øvrig mulig å piske krem av opptint kremfløte, men dette avhenger av at du fryser den ned riktig. Kremfløte som fryses ned i flytende tilstand, vil ikke bli stiv hvis du pisker den etter opptining, men hvis du pisker den halvstiv før du fryser den ned, kan du piske den ferdig når den tiner. Kremen kan imidlertid skille seg lettere og holder ikke like lenge som krem pisket av fersk fløte.

Smør holder i tre måneder

Har du for mye smør i kjøleskapet, vil også dette tåle nedfrysing. Pakk det bare godt inn før du legger det i fryseren. Det er likevel greit å være klar over at smør harskner hvis det lagres over lang tid, og det er derfor ikke anbefalt å ha smør i fryseren i mer enn tre måneder.

I likhet med andre meieriprodukter skal også smøret tines langsomt i kjøleskapet før bruk. Frys også ned oster du har for mye av. Blåmuggoster kan spises som vanlig etter tining, mens gulost, brunost og kremoster endrer konsistens og egner seg best i varme retter.

Endrede bruksområder

Ofte holder meieriproduktene mye lenger enn holdbarhetsdatoen tilsier, og vi forbrukere anbefales å bruke sansene for å avgjøre om et produkt er dårlig eller ikke.

Se, lukt og smak på matvarer som melk, rømme og ost før du kaster den, og vurder eventuelt om du kan bruke produktet til baking eller matlaging i stedet for å kaste det. Er du skeptisk til å drikke melk etter best før-datoen, kan du for eksempel fint bruke den i grøt, vafler, pannekaker eller lapper.