Ost for gravide

Ost er både ja- og nei-mat for gravide

Du kan spise mange typer ost selv om du er gravid, men noen sorter bør du holde deg unna.

Det heter ofte at man spiser for to når man er gravid, og det er ikke tilfeldig. Mor behøver ekstra energi for at barnet i magen skal vokse godt og riktig, og da er det mange typer mat som kan være sunt.

Kjenn din ost

Ost kan være er en god kilde til både protein, B-vitaminer, kalsium og jod, men enkelte varianter kan inneholde den skadelige listeriabakterien som i verste fall kan føre til spontanabort eller skader på fosteret.

— Gravide kan spise ost, men skal ikke spise upasteuriserte oster. I tillegg bør gravide være forsiktig med å spise myke og halvmyke muggoster, selv om de er pasteurisert, skriver Opplysningskontoret for Meieriprodukter på sine nettsider.

Ja-ost: kjøp pasteurisert

Pasteurisering fjerner bakterier som listeria. All norsk melk er pasteurisert, og det betyr at disse ostene er trygge å spise også for gravide:

  • Norskproduserte smelteoster som smøreost og tubeost og kremoster 
  • Harde oster som brunost, guloster og parmesanoster 
  • Ferskoster som kesam og cottage cheese 
  • Norske pasteuriserte kittmuggoster som Ridder og Port Salut

Kilde: Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Når det gjelder fetaost er denne osten og lignende salatoster på glass trygge å spise dersom glasset nettopp er åpnet og osten er laget av pasteurisert melk, ifølge Mattilsynet.

Nei-ost: Unngå myke og halvmyke varianter

Gravide bør være forsiktige med myke og halvmyke oster laget med blå- og hvitmugg. Disse ostene kan inneholde skadelige bakterier, til tross for at de er pasteuriserte. Det har hent at de har blitt infisert etter at pasteuriseringsprosessen er over.

Helsemyndighetene anbefaler derfor at man unngår oster av typen:

  • Camembert 
  • Brie
  • Gorgonzola 
  • Chèvre

Bedre føre var

Selv om det er svært sjelden at det forekommer listeria i myke og halvmyke oster, anbefaler Opplysningskontoret for Meieriprodukter at du unngår slike oster mens du er gravid.
— Ønsker du allikevel å spise slike oster er det smart å spise dem når de er ferske. Dette fordi eventuelle bakterier i osten formerer seg og øker i antall mens osten lagres, skriver Opplysningskontoret for Meieriprodukter  på sine nettsider.