Pålegg med lange tradisjoner

Brunosten er sunnere enn du kanskje tror

Brunosten er en selvskreven gjest når vaflene står på bordet, og mange vil kanskje forbinde pålegget med hverdagskos. Men visste du at den også kan være en av dine «3 om dagen»?

Norske helsemyndigheter anbefaler å unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags, og når du tenker på hva hverdagskosten består av, så vil muligens mange tenke at brunosten er et mindre sunt søtpålegg. Brunosten er derimot bedre enn sitt rykte når det kommer til næringsinnhold, spesielt om man velger den lettere varianten.

Brunostens søte smak

Mange vil kanskje tro at brunosten er tilsatt sukker, men alt sukker i vanlig brunost kommer fra melken. Det er nemlig melkesukkeret (laktosen) som gir brunosten den søte smaken. Helsemyndighetene anbefaler at vi skal spise mindre sukker, men da er det først og fremst tilsatt sukker de snakker om.

– Brunost er et godt valg blant mange alternativer innen søtpålegg, fordi du også får i deg næringsstoffer som jod, kalsium og vitamin B12. Å spise en brødskive med brunost om dagen er derfor greit, forteller klinisk ernæringsfysiolog, Kristina Haugen Sandvik i TINE.

Bør barn få brunost?

Ifølge myndighetenes kostholdsråd burde et daglig inntak av magre melk- og meieriprodukter bestå av tre porsjoner per dag, og dette gjelder også for barn.

Brunost er et fint alternativ til annet søtpålegg i matpakken.

– Melk og meieriprodukter er for den norske befolkningen den største kilden til kalsium og jod, og TINE brunost regnes som et godt valg nettopp grunnet innholdet av kalsium og jod, sier Sandvik.

Med en aktiv hverdag og kropp i utvikling er det viktig å sørge for at barna har et sunt og variert kosthold, som dekker de næringsstoffene som trengs.

– Kalsium bidrar til normal utvikling av barnas beinbygning og jod bidrar til normal vekst. En brødskive med TINE Lett Fløtemysost vil dekke omtrent 34 prosent av daglig inntak av jod, og 18 prosent av det anbefalte inntaket av kalsium hos barn, legger Kristina Haugen Sandvik til.

Et annet næringsstoff som barn har ekstra behov for, er jern.

– TINE Prim er et mildt og godt pålegg som er naturlig rik på kalsium og jod, og det er i tillegg beriket med jern, og er derfor et annet godt alternativ til barnas matpakke, tilføyer Sandvik.

Tine Junior Prim og Lett Fløtemysost er populære innslag i matpakken til mange barn.

 

Brunost på flere måter

Det finnes flere måter å bruke brunosten på enn ved å legge et par skiver på brødskiva. Brunost er fyldig og søt i smaken og kan gjerne brukes inn i bakst for å gi en søt og rund smak i rundstykkene eller i vaffelrøren.

Et annet alternativ som egner seg godt både til frokost og mellommåltid er brunost som topping på havregrøt. Prøv for eksempel denne enkle oppskriften på hjemmelaget havregrøt med brunost og bær.

Brunost gir både sødme og fylde til havregrøten.