Er det laktose i gulost?

Denne osten kan du spise selv om du har laktoseintoleranse

Brunost og prim byr på problemer for deg som er laktoseintolerant. 1 av 3 vet imidlertid ikke at gulost som regel vil gå helt greit å spise.

Det er mange som unngår all ost fordi de reagerer på laktose, men sannheten er at du trygt kan spise gulost.

– Gulost blir naturlig laktosefri gjennom produksjonsprosessen. Mye av laktosen fjernes med mysen, som er et biprodukt under ysteprosessen, og resten brytes ned under modningsprosessen, forklarer kategorisjef Mikkel Haugstveit i Synnøve Finden.

– Gulost blir naturlig laktosefri gjennom produksjonsprosessen, forteller kategorisjef Mikkel Haugstveit i Synnøve Finden.
– Gulost blir naturlig laktosefri gjennom produksjonsprosessen, forteller kategorisjef Mikkel Haugstveit i Synnøve Finden.

Dette er forklaringen på at ferdig modnet gulost vil være naturlig fri for laktose, og at de alle fleste trygt kan kose seg med god ost selv om de har laktoseintoleranse.

Ost som er lett å like

Hos meieriprodusenten Synnøve Finden er både sunnhet og smak i fokus når de jobber frem gode oster til forbrukerne. Det gjøres også stadig små endringer og forbedringer.

– Nylig endret vi oppskriften på Synnøve Lettost. Det er nå brukt en spesiell smakskultur som bidrar til litt mer salt og fyldig smak, forteller Haugstveit.

– Synnøve Gulost har aldri smakt bedre

Samtidig kapret Synnøve Finden både første- og andreplassen med Synnøve Lett 10 % og Synnøve Lett 16 % i bramat.no sin test av de sunneste gulostene.

– Synnøve Lettost er lett å like. Den inneholder lite fett, men har fortsatt kjempegod smak, sier han.

Hvor mye laktose er det i ost, melk eller yoghurt?

Hvor mye laktose er det i meieriprodukter? På Melk.no finner du en liste med laktoseinnhold i de fleste meieriprodukter. Mindre enn 0,01 g laktose per 100 g defineres som laktosefritt.