Is, ost og meieriprodukter du kanskje ikke visste var laktosevennlige

Skal du lage mat til noen som ikke tåler laktose? Valgmulighetene blant ost, yoghurt og is kan faktisk være større enn du tror.

De fleste som har laktoseintoleranse tåler litt laktose og trenger derfor ikke et helt laktose- eller melkefritt kosthold. Et par skiver ost, ett glass melk og et yoghurtbeger går som regel greit.

I tillegg er det i dag et godt utvalg av laktosereduserte og -frie produkter i de fleste butikker. Det første du bør gjøre, er å spørre gjesten din om hvor hans/hennes laktosegrense går.

Det å orientere seg i hyllene og finne ut hva som kan spises når man reagerer på laktose kan være en utfordring, kanskje særlig for de som venter gjester eller ikke er vant til å servere laktosevennlig mat i utgangspunktet.

Vi har derfor laget denne oversikten for deg slik at du vet hvilke laktosefrie og -reduserte produkter du finner i landets KIWI-butikker, selv om de nødvendigvis ikke er merket med dette på pakningen.

Lite laktose i mange oster

Alle faste, modne, hvite oster er naturlig laktosefrie, det samme gjelder tubeostene fra Kavli. Ifølge Melk.no inneholder også smøreoster, mozzarella og franske oster som brie og camembert lite laktose, mens brunost og prim inneholder mye.

Det kan godt hende at din laktoseintolerante gjest selv ikke er klar over at gulost er naturlig laktosefri. Ifølge Tine tror nemlig over 30 prosent at man må kutte ut ost fra kostholdet hvis man har laktoseintoleranse.

Smør går fint for de fleste

Det finnes egne varianter uten melk eller laktose, men i praksis kan de aller fleste spise både meierismør og margarin i normale mengder. Meierismør inneholder 0,6 gram laktose per 100 gram, eller 0,07 gram per porsjon, altså godt under grensen for hva som defineres som et laktoseredusert produkt.

Flere laktosevennlige yoghurter enn merkingen tilsier

Mange "vanlige" yoghurter er laktosereduserte.
Mange "vanlige" yoghurter er laktosereduserte.

Det finnes flere laktosefrie yoghurter på markedet. I tillegg til disse, kan det være godt å vite at følgende produkter også er laktosevennlige:

  • Sprett Yoghurt frukt&bær (er laktoseredusert)
  • Skyr® (er laktoseredusert)
  • Skyr®Mini (er laktoseredusert)
  • Q Frokostyoghurt (er laktoseredusert)

Melk og iskaffe uten laktose

I alle KIWI-butikker finner du laktosefri Lettmelk fra Tine, i tillegg får du kjøpt laktosefri rømme, matfløte og kremfløte fra Tine i de aller fleste butikker.

Er du eller din laktoseintolerante venn glad i iskaffe, blir du sikkert glad for å høre at alle våre butikker også fører Tine laktosefri Iskaffe Mocha UTEN tilsatt sukker, samt Q Iskaffe i de aller fleste.

Kan laktoseintolerante spise is?

Alle sorbetene i DUGG-serien er uten melk fra våren 2019.
Alle sorbetene i DUGG-serien er uten melk fra våren 2019.

JA! Mange kan glede seg over at utvalget laktosefri fløteis stadig øker. Blant annet har KIWI Sørlandsis laktosefri med vaniljesmak og 30 prosent mindre sukker. Krone-is Vegan kommer med både jordbær- og sjokoladesmak, og er naturligvis helt uten melk. I tillegg har Hennig-Olsen Is flere multipacks for hjemmefryseren som er helt uten laktose, for eksempel 10-pakningene Friskis Fruktblanding, Tropis, Kaptein Sabeltann-is og ZerOh! ice pops.

I tillegg kunne Hennig-Olsen Is i 2019 melde at hele deres DUGG-serie nå er melkefri. Det betyr at du får kjøpt alle disse variantene i din lokale KIWI:

  • DUGG Vegansk kokosis
  • DUGG Eple&Appelsin 6-pk
  • DUGG Sorbet Mango
  • DUGG Sorbet Sitron
  • DUGG Sorbet Bringebær

Denne oversikten er ikke fullstendig. Det kan finnes flere laktosevennlige meieriprodukter i KIWIs butikker enn denne listen viser, og det kan også hende at noen produkter med tiden går ut av sortiment.

Lag din egen laktosefrie is