Vi spiser stadig sunnere

Fem gode grunner til å spise mer yoghurt

Yoghurt er både sunt og næringsrikt, og er ikke bare godt til frokost. Sjekk disse tipsene til hvordan yoghurt kan friske opp dagen på flere måter.

Yoghurt er absolutt noe vi bør spise mer av, mener klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør. 

Tall fra Opplysningskontoret for meieriprodukter bekrefter også at nordmenn gjør nettopp det. Vi velger også oftere de sunnere variantene med lite eller ikke noe tilsatt sukker, som for eksempel Yoplait Double 0%, en fransk fruktyoghurt som har fått toppkarakter i ernæringstesten til bramat.no.

Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.
Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.
Bruk yoghurt i matlaging

Det gleder klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør, som også slår et slag for naturell yoghurt.

- Yoghurt gjør seg veldig godt i forskjellig matlaging. Tzatziki er nydelig til både fisk, kjøtt og salater i stedet for sauser og dressinger. Dette kan du enkelt lage med yoghurt naturell, agurk, salt, hvitløk og pepper, forteller hun.

Yoghurt i deigen kan også gjøre baksten din enda mer saftig.

- Når jeg baker scones, bytter jeg ut halvparten av smøret med yoghurt naturell. Det gir utrolig saftige og veldig sunne scones, sier Sundfør. 

En frokostfavoritt hjemme hos familien, er en havregrøt de lager kvelden før. Sett den i kjøleskapet, og den er klar når du står opp.

- Kjøleskapsgrøt med havregryn, melk, vaniljeyoghurt og hakkede nøtter eller mandler er en av mine frokostfavoritter, avslører ernæringsfysiologen.

Derfor bør du spise mer yoghurt 

Kjøleskapsgrøt med yoghurt er blant frokostfavorittene til Tine Sundførs familie.
Kjøleskapsgrøt med yoghurt er blant frokostfavorittene til Tine Sundførs familie.

1. Yoghurt inneholder masse kalsium og fosfor som styrker skjelettet og minsker risikoen for benskjørhet. 

2. Yoghurt er rik på protein. Velg varianter med lite sukker, så får du masse protein som metter godt og lite kalorier. 

3. Yoghurt er perfekt restitusjonsmat etter trening. Topp med et par spiseskjeer kornblanding, så får du optimal sammensetning av protein og karbohydrater som gir raskere restitusjon av muskulaturen etter en tøff treningsøkt. 

4. Yoghurt og andre melkeprodukter er rike på jod som er viktig for stoffskiftet (det vi ofte kaller «forbrenningen» i dagligtale). De som ikke drikker melk og bruker melkeprodukter får ofte i seg for lite jod. 

5. Yoghurt inneholder sunne melkesyrebakterier som er gunstig for tarmflora og immunforsvaret vårt. Det kan du lese mer om her.

Kilde: Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør