Sunne frokostvaner

Du kan faktisk kose deg med yoghurt hver eneste dag

Her kommer en gladnyhet til deg som er glad i yoghurt: Velger du en mager variant uten tilsatt sukker, kan du gjerne spise et par beger om dagen.

Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør

– Det har de siste årene kommet mange magre og gode yoghurter på markedet. Ved å velge en av disse, kan du spare på fettet og likevel beholde den gode smaken, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør. 

Produsentene har med andre ord tatt på alvor at vi forbrukere gjerne vil knipe inn på både sukker og fett, og dermed er det ikke lenger like vanskelig å unngå sukkerbombene. 

Bra etter trening

– Yoghurt er sunt, så du kan med god samvittighet spise to små beger om dagen. Du bør imidlertid fortrinnsvis velge naturell yoghurt eller yoghurt med lite tilsatt sukker, utdyper Sundfør.  

I likhet med andre meieriprodukter inneholder yoghurt mye kalsium, jod, riboflavin og protein. 

– Siden yoghurten inneholder mye protein av god kvalitet, kan den også være et fint restitusjonsmåltid etter en treningsøkt, forteller hun. 

Lite fett i yoghurt

For magen er yoghurt et veldig godt valg. Yoghurt er nemlig et såkalt fermentert produkt, som inneholder sunne melkesyreprodukter.

– Det anbefales at du velger magre meieriprodukter som melk med lavt fettinnhold, yoghurt, kesam, skyr, cottage cheese og mager ost. Da får du i deg alle næringsstoffene fra melkeproduktene, men lite av det mettede fettet som fete meieriprodukter er rike på. Dette fettet kan øke kolesterolet dersom vi spiser mye av det, forklarer ernæringsfysiologen. 

På lik linje med andre magre meieriprodukter er yoghurt også vist å bidra til et sterkt skjelett og til å minske risikoen for høyt blodtrykk og dermed hjerte- og karsykdom. 

Lag frozen yoghurt med Yoplait

Yoplait Double 0% er et eksempel på en yoghurt som verken inneholder fett eller tilsatt sukker. Med et høyt innhold av frukt og bær er dette et godt valg når du trenger et lite måltid. Hemmeligheten bak en helt fettfri yoghurt, er å benytte skummet melk i produksjonen. 

Siden yoghurten kun inneholder naturlig sukker fra melk, frukt og bær, unngår man også mange ekstra, tomme kalorier gjennom tilsatt sukker. 

Yoghurt er perfekt både som frokost, kveldsmat og mellommåltid - men har du noen gang prøvd å lage frozen yoghurt? Denne sunnere desserten må du bare smake:

Gå videre til oppskrift og fremgangsmåte: Slik lager du en litt sunnere frozen yoghurt helt selv