Sunnhet til folket

Du kan faktisk kose deg med yoghurt hver eneste dag

Her kommer en gladnyhet til deg som er glad i yoghurt: Velger du en mager variant uten tilsatt sukker, kan du gjerne spise et par beger om dagen.

– Nå har det kommet mange magre og gode yoghurter på markedet, og ved å velge en av disse,

Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør
Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør
kan du spare på fettet og likevel beholde den gode smaken, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør. 

Produsentene har med andre ord tatt på alvor at vi forbrukere gjerne vil knipe inn på både sukker og fett, og dermed er det ikke lenger like vanskelig å unngå sukkerbombene. 

Bra etter trening

– Yoghurt er sunt, så du kan med god samvittighet spise to små beger om dagen. Du bør imidlertid fortrinnsvis velge naturell yoghurt eller yoghurt med lite tilsatt sukker, utdyper Sundfør.  

I likhet med andre meieriprodukter inneholder yoghurt mye kalsium, jod, riboflavin og protein. 

– Siden yoghurten inneholder mye protein av god kvalitet, kan den også være et fint restitusjonsmåltid etter en treningsøkt, forteller hun. 

Lite fett i yoghurt

For magen er yoghurt et veldig godt valg. Yoghurt er nemlig et såkalt fermentert produkt, som inneholder sunne melkesyreprodukter.

– Det anbefales at du velger magre meieriprodukter som melk med lavt fettinnhold, yoghurt, kesam, skyr, cottage cheese og mager ost. Da får du i deg alle næringsstoffene fra melkeproduktene, men lite av det mettede fettet som fete meieriprodukter er rike på. Dette fettet kan øke kolesterolet dersom vi spiser mye av det, forklarer ernæringsfysiologen. 

På lik linje med andre magre meieriprodukter er yoghurt også vist å bidra til et sterkt skjelett og til å minske risikoen for høyt blodtrykk og dermed hjerte- og karsykdom. 

Relanserer Yoplait

Yoplait Double 0%
Yoplait Double 0%

Yoplait Double 0% inneholder verken fett eller tilsatt sukker, og med mye frukt og bær er dette et godt valg når du trenger et lite måltid. Den populære yoghurten relanseres nå for å gi yoghurt-spisere et enda bedre produkt. 

– Bak relanseringen ligger det et krevende arbeid over tid. Målet har vært å få til en enda mer naturlig smak, uten unødvendige ingredienser, sier ansvarlig for Yoplait hos Fjordland, Carl André Pedersen. 

Unngår tomme kalorier 

For få til dette måtte produsenten gjøre to store grep. 

– Vi har fått naturlig farge og aroma inn i hele serien. Vi har også forkortet ingredienslistene ved å fjerne noen ingredienser, som blant annet konserveringsmidler, sier han. 

Hemmeligheten bak en helt fettfri yoghurt, er ifølge Pedersen å benytte skummet melk. 

 – Og siden yoghurten kun inneholder naturlig sukker fra melk, frukt og bær, unngår vi mange ekstra, tomme kalorier gjennom tilsatt sukker. Double 0% er dermed et godt alternativ for alle som ønsker å spise sunnere og redusere sukkerinntaket, sier han.