Slik velger du riktig ris

Dette er forskjellen på de ulike ris-typene

For mange er ris en naturlig del av middagen. Men visste du at alle ristyper har ulike egenskaper? Her får du svaret på hva som er forskjellen på de vanligste ristypene.

I KIWI finner du blant annet jasminris, fullkornsris, langkornet ris og hurtigris. Men hva er egentlig forskjellen? Her får du en oversikt over de vanligste variantene:

Jasminris

Jasminris er en langkornet ris fra Sørøst-Asia, som med sin aromatiske duft og smak har fått sitt navn etter jasminblomsten. Under koking frigjøres den fruktige og litt søte aromaen, og du får en litt klebrig ris som passer perfekt til alle slags eksotiske retter. Konsistensen gjør også at denne er enkel å spise med pinner.

Bilde1.jpg

Bildetekst: Ben’s Original™Jasminris har en aromatisk duft og klebrig konsistens.

Basmatiris

Basmatiris er en langkornet ris med mindre og smalere korn enn den vanlige langkornete. Risen er en luftig og lett med en delikat smak og en naturlig hvitfarge. Smaken er fyldig og rik og passer perfekt til det asiatiske og indiske kjøkkenet, gjerne i retter hvor risen skal blandes med saus når den spises.

Fullkornsris

Fullkornsris er ris hvor den tynne brune hinnen rundt riskornet ikke er fjernet, dette gjør at risen er mer næringsrik og fiberrik enn hvit ris. Den har også et naturlig lavt innhold av mettet fett og salt. Fullkornsris har mer tyggemotstand enn hvit ris, og har også en fin nøtteaktig smak.

Bilde2.jpg

Bildetekst: Ben’s Original™ har utviklet en fullkornsris som er ferdig på bare 10 minutter. Fullkornsrisen er en ris av høy kvalitet som blant annet dyrkes i Spania og Italia.

Villris

Visste du at villris egentlig ikke er ris? Villris er en gressart som vokser i vann og som dermed har blitt forvekslet med ris. Villrisen har en karakteristisk, kraftig smak.

Langkornet ris

Langkornet ris er en ris som oftest blir brukt til middagsris. Risen er hvit og delikat. Du kan få langkornet ris både polert og upolert. Forskjellen er at den polerte risen behandles med damp som gjør den mer næringsrik. Når risen behandles med damp så beholder riskornet sitt ytterste skall, som inneholder viktige næringsstoffer som blant annet B-vitamin.

Bilde4.jpg

Bildetekst: Ben’s Original™ langkornet ris er dyrket i Europa. I denne typen finner du en spesialblanding av lange og mørke riskorn fra villris som blandes med hvite og luftige lagtidskokte riskorn.

Grøtris

Grøtris er en rundkornet ris som kleber når den koker. Denne type ris blir brukt til velling, grøt og puddinger.

Hurtigris

Hurtigris er behandlet på den måten at den kun trenger å koke i noen minutter. Dette er fordi risen blir kokt og deretter frysetørket i forkant. Alt man da senere må gjøre er å varme risen opp igjen til middag.

Bilde5.jpg

Bildetekst: Ben’s Original™ er klar på bare 3 minutter. Smaken er nøytral og risen luftig, noe som gjør at den passer til alle slags retter.

Arborioris

Arborioris er klebrig og kan absorbere store mengder vann. Den blir derfor ofte brukt i italiensk risotto. Arborioris er en mellomkornet ristype, med ganske store korn i risfamilien. Den kleber akkurat passe til slike retter.

Bilde6.jpg

Bildetekst: Arborioris brukes ofte til risotto. I alle KIWI-butikker finner du Eldorado Risotto med arborioris.

 

Jobber for å minske miljøbelastningen

Det er ingen hemmelighet at verdens risproduksjon utgjør en stor belastning for miljøet. Blant annet går det med store mengder ferskvann til overflatevanning. Nesten 40 prosent av verdens irrigasjonsvann kommer fra risproduksjon, mellom 5 og 10 prosent av globale metanutslipp kommer fra produksjon av ris.

Samtidig er ris regnet som den viktigste matvaren for halvparten av jordens befolkning, og risdyrking står for levebrødet for 20 prosent av verdens befolkning. Når verden i tillegg må produsere nesten 50 prosent mer mat i 2050 enn vi gjør i dag, understreker det hvor viktig det er med risprodusenter som ønsker å jobbe for en mer bærekraftig produksjon.

Vil forbedre risbønders arbeidsforhold

Som en av verdens største risprodusenter, har Mars Food forpliktet seg til å bruke ris som er dyrket og produsert på en måte som er bedre for bøndene og mindre skadelig for miljøet. De er medlem av Sustainable Rice Platform (SRP) som ble opprettet av FNs miljøprogram og International Rice Research Institute i 2011. Målet med programmet er blant annet å:

  • Forbedre risbønders arbeidsforhold, øke inntektene og redusere gjelden.
  • Redusere det negative fotavtrykket risproduksjon har på miljø, klima og sosiale forhold. Blant annet gjennom støtte til forskning og opplæring av bønder.
  • Tilby det globale rismarkedet en sikker forsyning av mer bærekraftig produsert ris for å møte den økende etterspørselen.

I 2020 kom 99 prosent av risen som Mars benyttet fra bønder som er knyttet til dette programmet. SRP gir bøndene opplæring i god jordbrukspraksis og tilgang til den nyeste plantevitenskapen, med mål om at dette skal føre til økt inntekt. Ifølge Mars har bønder i Thailand økt inntektene sine med over 40 prosent på grunn av større avlinger og reduserte kostnader ved å bruke frø og innsatsmidler i gunstige mengder. I Pakistan har bønder økt inntektene sine med 32 prosent, og redusert gjelden med 17 prosent. 

Tallene er kommunisert til KIWI av Mars Food. Du kan lese mer om Sustainable Rice Platform og bærekraftsarbeidet til Mars Food her.