Hva er forskjellen på ris?

Dette er den viktigste matvaren for halvparten av jordens befolkning

Her får du endelig svaret på hva som er forskjellen på basmati- og jasminris, fullkornris og langkornet ris, og ikke minst hurtig- eller expressris.

For mange er ris en naturlig del av middagen, og alle ristyper har ulike egenskaper.

Hos KIWI finner du blant annet basmatiris, fullkornsris, langkornet ris, hurtigris og expressris, men hva er egentlig forskjellen? Her får du en oversikt over de vanligste variantene:

Hva er forskjellen på basmatiris, jasminris og langkornet ris?
Hva er forskjellen på basmatiris, jasminris og langkornet ris?

 

Jasminris

Når man koker jasminris dufter det jasmin av risen, derav navnet. Kornene i jasminrisen er små og lyse.

Uncle Ben’s® Jasminris er en ris av høy kvalitet som dyrkes i Sørøst-Asia. Jasminrisen har ifølge Uncle Ben’s® en utsøkt smak og delikat aroma som passer perfekt til asiatiske retter.

Jasminris
Jasminris

Fullkornsris

Fullkornsris er en ris av høy kvalitet som blant annet dyrkes i Spania og Italia. Fullkornsrisen er næringsrik, inneholder fiber, og har et naturlig lavt innhold av mettet fett og salt.

Som verdens største risprodusent, har Uncle Ben’s® utnyttet sin ekspertise og utviklet en fullkornsris som er ferdig på bare 10 minutter.

Fullkornsris
Fullkornsris

Arborioris

Arborioris er en type ris som er klebrig og blir derfor ofte brukt i italiensk risotto. Arborioris er en mellomkornet ristype, med ganske store korn i risfamilien. Den kleber akkurat passe til slike retter. I alle KIWI-butikker finner du Eldorado risotto med arborioris.

Arborioris
Arborioris

Hurtigris

Hurtigris er behandlet på den måten at den kun trenger å koke i noen minutter. Dette er fordi risen blir kokt og deretter frysetørket i forkant. Alt man da senere må gjøre er å varme risen opp igjen til middag.

Visste du at Uncle Ben´s® har kommet med tidenes raskeste ris? Uncle Ben’s® sin expressris er klar på bare to minutter, og passer til både kylling, kjøtt, fisk eller vegetariske retter.

Hurtigris
Hurtigris

Sunn og god middag på bare 10 minutter

Grøtris

Grøtris er en rundkornet ris som kleber når den koker. Denne type ris blir bare til velling, grøt og puddinger.

Langkornet ris

Langkornet ris er en ris som oftest blir brukt til middagsris. Risen er hvit og delikat. Du kan få langkornet ris både polert og upolert. Forskjellen på dette er at polerte risen behandles med damp som gjør den mer næringsrik. Når risen behandles med damp så beholder riskornet sitt ytterste skall, som inneholder viktige næringsstoffer som blant annet B-vitamin.

Uncle Ben’s® langkornet ris er en høykvalitetsris som er dyrket i Europa. I denne typen finner du en spesialblanding av to type ris som kombineres for å gi et eksotisk preg. Lange og mørke riskorn fra villris blandes med hvite, lette og luftige lagtidskokte riskorn.

Langkornetris
Langkornetris

Villris

Visste du at villris egentlig ikke er ris? Villris er egentlig en gressart som vokser i vann og som dermed har blitt forvekslet med ris. Villrisen har en karakteristisk, kraftig smak. Du finner Villrismiks fra Eldorado i alle KIWIs butikker.

Basmatiris

Basmatiris er en langkornet ris med mindre og smalere korn enn den vanlige langkornete. Risen er en luftig og lett ris med en delikat smak og en naturlig hvitfarge. Basmatiris har en fyldig og rik smak og passer perfekt til det asiatiske og indiske kjøkkenet.  I alle KIWI-butikker finner du Eldorado Basmatiris.

Visste du at 95 prosent av verdens Basmati-dyrking foregår i Pakistan? Uncle Ben’s® arbeider derfor dedikert i tett samarbeid med leverandører og partnere for å utvikle mer bærekraftig landbruksteknikk. Disse teknikkene reduserer blant annet bruken av ferskvann til overflatevanning med nesten 30 prosent, noe som er et svært viktig miljøaspekt. Ved å ta i bruk disse metodene har dessuten bønder i Pakistan opplevd en 8% økning i utbytte og en økt inntekt på hele 30%.

Basmatiris
Basmatiris

Den viktigste matvaren

Ris blir faktisk regnet som den viktigste matvaren for halvparten av jordens befolkning. Bare i Asia er det over 200 millioner bønder som dyrker ris for seg selv, familien og resten av verden.

Som verdens største risprodusent, ønsker Uncle Ben’s® å ta ansvar. De har en ambisjon om at 100 prosent av risen skal komme fra bønder som jobber mot Sustainable Rice Platform-standarder (SRP) for bærekraftig risproduksjon innen utgangen av 2020. I 2019 var Uncle Ben´s® godt på vei, hele 99% prosent av all Uncle Ben’s® ris kom fra bønder som jobber på denne måten.

Stor miljøbelastning som Uncle Ben’s® tar på alvor

Det er ingen hemmelighet at verdens risproduksjon utgjør en stor belastning for miljøet. Blant annet går det med svært store mengder ferskvann til overflatevanning, nesten 40 prosent av verdens irrigasjonsvann kommer fra risproduksjon.

Når verden i tillegg må produsere nesten 50 prosent mer mat til 2050 enn vi gjør i dag, understreker det bare hvor viktig det er med risprodusenter som tar bærekraftig produksjon på alvor.