Kalkun med godt tilbehør

Slik lager du thanksgiving-middag

Har du lyst til å samle venner til en hyggelig thanksgiving-middag? Her får du tipsene du trenger på veien.

Hvert år feirer amerikanere thanksgiving, eller høsttakkefest, siste torsdag i november. Og selv om thanksgiving i hovedsak er en amerikansk tradisjon, er det mange som synes det er en fin anledning til å samle gode venner rundt middagsbordet og skape en hyggelig stund i en ellers mørk november.

Måltidet i fokus

De fleste som har sett en thanksgiving-feiring på TV eller film har nok lagt merke til at det er spesielt én rett som nærmest er selve symbolet på høytiden, nemlig kalkunen.

Det klassiske thanksgiving-måltidet består av helstekt kalkun, servert sammen med en overflod av tilbehør, stuffing og ulike sauser. I Norge spiser allerede mange helstekt kalkun på nyttårsaften, så et godt tips er derfor å velge kalkunfilet til thanksgiving-feiringen.

Mange muligheter

I tillegg til å være enklere å lage og ta kortere tid, gir også kalkunfileten større fleksibilitet når det kommer til mengdeberegning. Alt det gode tilbehøret passer i tillegg like godt til kalkunfilet, og stuffingen kan du også servere på siden om du skulle ønske det.

På PRIOR sine nettsider finner du en samling med godt tilbehør til kalkunen, enten du har store eller små ambisjoner for feiringen.

Slik lager du thanksgiving-middag med kalkun

En god kalkunmiddag trenger ikke mange elementer eller overdådighet for å være en vinner på festbordet. Fokuser på en eller to typer tilbehør, og la et steketermometer gjøre jobben med kalkunfileten. Her er et forslag til en nydelig middag til thanksgiving.

Bilde: PRIOR

Helstekt kalkunfilet med sitrussalat

Kalkun_jul_nyttar_thanksgiving_no035425_Foto_Josefin_Linder.png
Bilde: PRIOR

Oppskriften er nok til 4-5 personer        

Kalkun:

900 g PRIOR kalkunfilet

2 ss smør

Sitrussalat:

  •   200 g rødkål
  •   2 ss eplesidereddik
  •   2 ss olivenolje
  •   1 stk appelsin
  •   4 stk klementiner
  •   1 stk grapefrukt (?)
  •   1 stk granateple
  •   ½ dl hasselnøtter, grovhakket
  •   1 neve basilikum
  •   2 stk mozzarella

Honning- og balsamicodressing

  •   4 ss flytende honning
  •   1 stk hvitløksfedd
  •   2 ss balsamicoeddikk

Smørkuler med urter

  •   150 g smør
  •   1 neve hakkede urter (f.eks. timian, persille eller basilikum)
  •   ½ ts salt

Til servering

  •   Godt brød
  •   Olivenolje

Slik gjør du det:

Kalkun:

  1. Sett ovnen på 125 grader.
  2. Brun kalkunfileten i stekepanne med smør, slik at den får en gyllen stekeskorpe på alle sider.
  3. Legg fileten i en ildfast form, og stek den i cirka 2 timer eller til den har en kjernetemperatur på 68 grader.

Sitrussalat:

  1. Finsnitt kålen. Ha den i en bolle sammen med eplesidereddik og olivenolje.
  2. Skrell appelsin, klementin og grapefrukt og skjær dem i tykke skiver. Bland sammen med rødkålen på et stort fat.
  3. Topp med granateple, panneristede hasselnøtter, mozzarella og basilikum

Honning- og balsamicodressing

  1. Bland sammen honning, revet hvitløk og balsamicoeddik i en skål.
  2. Hell dressingen over salaten.

Smørkuler med urter

  1. Del smør i biter og ha det i en bolle sammen med en klype salt.
  2. Hakk urter og bland det sammen med smøret.
  3. Form urtesmøret til runde kuler med hendene.

Servering

  1. Server med god brød og olivenolje

Oppskriften er levert av PRIOR: https://www.prior.no/oppskrifter/helstekt-marinert-kalkunfilet