sunt

5 oppskrifter som bidrar til «5 om dagen»

De fleste har hørt at det er viktig å få i seg «5 om dagen», men i en travel hverdag er det ikke alltid like enkelt å få regnestykket til å gå opp. Disse fem oppskriftene kan hjelpe deg et godt stykke på vei.

«5 om dagen» er et av de mest velkjente kostrådene fra norske helsemyndigheter. I dette kostrådet ligger det en anbefaling om å spise minst fem porsjoner frukt, bær og grønnsaker hver dag. For voksne tilsvarer det 500 gram frukt og grønt, mens en barneporsjon tilsvarer omtrent en håndfull. Halvparten bør være grønnsaker.

Vi spiser for lite frukt og grønt

Nasjonale kostundersøkelser viser at både barn og voksne i Norge spiser for lite frukt og grønt. I 2020 var det kun drøyt 20 prosent av voksne som spiste «5 om dagen». Den gledelige nyheten er at inntaket har økt over tid. For oss i KIWI er det viktig å gjøre det enklere, og billigere, å spise sunt. Derfor får du alltid 15% Trumf-bonus når du handler fersk frukt og grønt som KIWI PLUSS-kunde.

Server gjerne ulike typer frukt og grønt til alle måltider. Spis en frukt etter middag, eller legg en skive paprika på brødskiva til lunsj. Alle monner drar. En av «5 om dagen» for voksne tilsvarer for eksempel en avokado, to til tre små tomater, en god neve blåbær eller bringebær, en grønn salat eller et eple.

Vil du gjøre et enkelt for deg selv kan du i tillegg prøve en av disse fem smakfulle oppskriftene som alle inneholder minst fem ulike typer frukt og grønt.

  1. Kyllingwok med grønnsaker

Wok er rask og sunn hverdagsmat som gjør det enkelt å få i seg mange grønnsaker på en gang. I denne varianten med smak av ingefær og soyasaus får du i deg både kål, sukkererter, gulrøtter, squash og løk. Du kan gjerne bytte ut noen av grønnsakene med det du har liggende i grønnsaksskuffen. Vårløk, brokkoli og minimais egner seg godt.

  1. Burritos med bønner og salat

Fredagsfavoritten taco er en sikker vinner når du vil spise mange grønnsaker på en gang. Lag den vanlige varianten med agurk, tomat, paprika, mais og avokado, eller prøv denne enkle oppskriften på digge burritos med bønner, salat og syltet rødløk.

  1. Bakt ørret med grønnsaksgrateng og tzatziki

Denne enkle fiskeretten er full av grønnsaker og gode smaker. Med alt i en form har du en enkel middagsrett som sparer deg for både tid og oppvask. Retten kan også lages med laks eller andre fisketyper om du ønsker det. Hele oppskriften finner du her.   

  1. Kyllingsalat med couscous og granateple

Denne enkle kyllingsalaten inneholder både frukt og grønnsaker. Med syrlige granateplekjerner, frisk agurk, fargerik paprika, tomat og smakssterk rødløk får du en middag som er en fest for både øynene og ganen. Hele oppskriften finner du her.

  1. Gulrotsuppe med ingefær og avokado

Suppe er også en fin måte å få i seg mye grønnsaker på. I denne varianten får du i deg både gulrot, løk, hvitløk, appelsin og avokado på en gang. Lag gjerne en stor porsjon mens du først er i gang, den smaker nemlig minst like godt til lunsj dagen etter.