Slik bruker du de ulike woksausene

Tyr du til den samme woksausen hver gang? Eller lurer du på hvilken saus som passer best til hva? Her er en oversikt over de vanligste typene, og hva de kan brukes til.

Woksaus er et must i wok, og det finnes mange alternativer å velge mellom, enten du skal ha wok med kylling, fisk, kjøtt, skalldyr, tofu eller grønnsaker. Hos KIWI finner du blant annet porsjonsposene fra Blue Dragon. Corporate Chef i Haugen-Gruppen, Daniel Barry, har selv besøkt og sett produksjonen av woksausene og kan fortelle at ingrediensene er av topp kvalitet.

 

Daniel Barry.jpeg

 

– Jeg har selv sett råvarene som brukes i sausene. De kommer rett fra Asia, og er laget av fersk ingefær, koriander, soyasaus av høy kvalitet og fantastiske grønnsaker. Sausene kokes i timevis for perfekt konsistens og smak. Her har noen gjort jobben for oss og smaksresultatet er fantastisk.

Han legger til at disse woksausene er håndplukket for den norske ganen, med milde smaker. Her er en oversikt over ulike typer, og hva du kan bruke dem til.  

Chop suey  

Chop suey er den vestlige verdens favoritt. En kinesisk-inspirert saus med smak av soya, løk, hvitløk og ingefær. En klassisk woksaus som er mild i smaken, og passer godt til wok med for eksempel kylling eller biff.  

 

Teriyaki  

Teriyaki er kanskje den mest kjente sausen fra japansk matkultur. En fyldig saus laget på japansk soyasaus, mirin-inspirert krydder og sake. Mild smak, perfekt til skalldyr, laks eller kylling.  

 

Oyster spring onion 

En mild, men smaksrik saus med smak av østers, vårløk, hvitløk og ingefær. En god kombinasjon av salt og søtt, og perfekt til wok med biff eller fisk.  

 

Middagswok med ris og grønnsaker

 

Sweet & sour 

Woksaus for den fruktige! Med smak av ananasjuice, tomat og eddik. Mild, med den gjenkjennelige kombinasjonen av søtt og syrlig. Passer perfekt når du skal lage kylling-, tofu- eller grønnsakswok 

 

Sweet chili  

En middels sterk woksaus med karakteristisk søt-sterk smak. Laget av en blanding av rød chili, hvitløk og riseddik. Passer spesielt godt til skalldyr, fisk eller kylling.  

 

Tallerken med wok og nudler, med spisepinner over tallerken

 

Tips! 

 

Husk at mange asiatiske sauser inneholder sukker eller honning, som for eksempel teriyaki. Sukkeret brenner seg lett i pannen, tilsett derfor alltid woksausen mot slutten av steketiden, og skru ned temperaturen etter at du har hatt den i.  

 

Hjemmelaget woksaus 

Kyllingrrett servert på ris med peanøtter som tilbehør

Vil du lage din egen woksaus? Her får du tre enkle oppskrifter med utgangspunkt i soyasaus. Soyasaus fremmer smaken på kjøtt, fisk, sauser og grønnsaker, og gir en fyldig aroma.

Hvorfor det er slik? Fordi soyasaus er rik på umami. Dette gjør også at soyasaus er en god erstatning for salt. Lurer du på hva umami er? Daniel Barry forklarer «den femte grunnsmaken» her. 

Woksaus med peanøtt: 

 • 1 dl Kikkoman soyasaus
 • 2 ss akasiehonning
 • 2 ss limejuice
 • 2 ss Green choice peanøttsmør

Blandes godt sammen til en jevn saus 

Woksaus med sesam: 

 • 1 dl Kikkoman soyasaus
 • 2 ss akasiehonning
 • 2 ss limejuice
 • 2 ss sesamfrø

Blandes godt sammen til en jevn saus 

Woksaus med ingefær: 

 • 1 dl Kikkoman soyasaus
 • 2 ss akasiehonning
 • 2 ss limejuice
 • 1 ss revet fersk ingefær 

Blandes godt sammen til en jevn saus