Slik lager du litt sunnere påskeegg til barn og voksne

Med noen enkle grep kan du gjøre påskeegget litt sunnere, uten at det går ut over kosen. Her får du klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundførs beste tips.

tine-sundfør-vinterkledd.jpg
Ernæringsfysiolog Tine Sundfør skeier ut i påska, men prøver å ta de litt sunnere
valgene.

I påskeegget forventer de fleste store og små barn godteri. Og selv om vi i KIWI synes det er viktig med et sunt kosthold, skal det være lov å kose seg litt ekstra i høytidene. 

Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør er enig. Også hun fyller egget med godteri, men hun har noen triks som gjør egget litt sunnere – uten at noen trenger å merke forskjellen. 

Fem tips til et sunnere påskeegg til barna

 1. Tenk porsjon! Det er ingen grunn til å kjøpe de aller største påskeeggene. Kjøp et lite egg og fyll det i stedet helt opp.

 2. Barna mine får påskeegget på påskeaften, i stedet for det vanlige lørdagsgodtet. Gir man barna påskeegget tidligere i uken vet de fleste av erfaring at det fort kan bli tomt, og da er det lett å fylle på med mer godteri.

 3. Legg en pakke sukkerfrie pastiller og sukkerfri tyggegummi i eggene, det varer litt lenger og barna synes det er stas. I tillegg pleier jeg å kjøpe litt av det dyrere godteriet som gjerne er plassert på stang, inni leker eller andre større beholdere. Det tar plass og fyller opp egget, uten at det nødvendigvis er så mye godteri inni.
 4. Det samme gjelder kinderegg. Det tar stor plass, eggefasongen passer inn i temaet, men inneholder egentlig ikke så mye sjokolade. Også noen store skumgodterier bidrar til å fylle påskeegget.

 5. Suppler gjerne påskeegget med noen gode nøtter. Nøtter inneholder masse antioksidanter og sunne fettsyrer.
Brynhild_påske_artikkelbilde.jpg
Sukkerfrie pastiller, nøtter og mørk sjokolade er fint å putte i påskeegget i tillegg til det du liker best av annet godteri.

Fem tips til et sunnere påskeegg til de voksne

 1. For mange er marsipanfigurer formet som egg eller kyllinger en del av påsketradisjonen. De fleste syns at marsipanen som inneholder mest mandler er den som smaker best og da får du alle næringsstoffene fra mandlene på kjøpet. Den har mye av nesten alt som er sunt; proteiner, fiber, B-vitamin, magnesium, sink, fosfor, jern, sunt fett, folat og E-vitamin og antioksidanter. Det er slett ikke vanskelig å lage marsipan selv, hva med et lite påskemarsipan-verksted?

  Tine Sundførs oppskrift på hjemmelaget marsipan finner du her.

 2. Også til de voksne er det fint å supplere med sukkerfrie pastiller eller tyggis. I dag finnes det smaker og konsistenser for enhver smak, enten du liker syrlig fruktsmak, søt karamell, eller salt lakris.

 3. Selv om nøtter er kaloririkt, er dette et godt alternativ til annet godteri. Nøttene inneholder sunne fettsyrer som vi gjerne kan få i oss mer av. Helsedirektoratet anbefaler en neve om dagen.

 4. Velg mørk sjokolade med høy kakaoprosent. Denne er ofte like kaloririk som lys sjokolade, men inneholder fenoler, en type antioksidanter som ser ut til å ha en positiv helseeffekt på blant annet blodtrykket. Den rike smaken gjør også at mange blir fortere fornøyd med en mindre mengde.

 5. Fyll opp med frukt og bær i tillegg til (ikke i stedet for) det du måtte like aller best av smågodt eller sjokolade. Det er lov å kose seg i påsken!

Vil du lage ditt eget godteri? Her er påskegodtet du enkelt lager selv. 

God påske!