Hjemmelaget marsipan

Marsipan hører både påsken og julen til, og mange synes det er hyggelig å lage den selv. Her får du klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundførs beste oppskrift på hjemmelaget marsipan med et høyt innhold av mandler.

Tine Sundfør kan fortelle at marsipan som inneholder mye mandler ikke bare smaker godt, den inneholder også mange gode næringsstoffer og antioksidanter.

Mandelen er en fantastisk «altmulig-nøtt». Den har mye av nesten alt som er sunt: proteiner, fiber, B-vitamin, magnesium, sink, fosfor, jern, sunt fett, folat og E-vitamin og antioksidanter.

Å lage den selv er slett ikke så vanskelig som du kanskje tror. Bare prøv denne enkle oppskriften:

Du trenger:

 • 350 g mandler
 • 150 g melis
 • 1-2 eggehviter
 • 100 g mørk kokesjokolade 70 %

Slik gjør du:

 1. Start med å skålde mandlene: Kok opp vann og ha mandlene over i det kokte vannet, la dem ligge et par minutter slik at skallet løsner fra mandelen.
 2. Skåld mandlene (fjern skallet på mandlene) og legg mandlene til tørk.
 3. Du kan tørke mandlene over natten på kjøkkenbenken eller 45 minutter i 50 grader i stekeovnen
 4. Mal mandlene en eller to ganger i kvern eller hurtigmikser.
 5. Bland sammen mandler og eggehvite. Start med en eggehvite og tilsett mer ved behov om du kjenner at massen er for tørr. Kna marsipanen til den henger godt sammen og er lett å jobbe med.
 6. Pakk gjerne den ferdige marsipanen inn i plastfolie og la den hvile et par timer på kjøkkenbenken før dere ruller kuler, triller stenger eller lager andre figurer.
 7. Smelt kokesjokoladen over vannbad og dypp marsipanfigurene i smeltet mørk sjokolade.

Tips! Pynt gjerne med hakkede nøtter, kokos eller revet appelsinskall fra økologiske appelsiner.