Dette er tradisjonell påskemat

Påsken er tid for tradisjonell påskemat, enten det er egg til frokost, appelsiner på tur eller lammelår til middag. Her får du en oversikt over de mest populære mattradisjonene og tips til enkle oppskrifter!

Hva er egentlig typisk påskemat i Norge? Påsken handler ikke bare om skiturer, solvegger og hyttekos – men også om gode måltider du gjerne deler med familie og venner. Mange av oss har faste tradisjoner for hva vi spiser i påsken, enten det er til frokost, lunsj eller middag.

Her får du en oversikt over tradisjonell påskemat, hvorfor vi spiser det og tips til enkle oppskrifter.

Hva er typisk påskemat?

Typisk påskemat varierer litt fra familie til familie, men det er noen klassikere som går igjen i de fleste hjem: egg, lammelår, appelsiner, påskebrød og røkelaks. Disse matvarene har blitt en del av den norske påsketradisjonen – enten fordi de symboliserer vår og nytt liv, eller rett og slett fordi de smaker godt og egner seg til hyggelige måltider sammen.

Påskefrokost

paskefrokost.png

Frokost er kanskje det mest avslappende måltidet i påsken – og typisk påskemat på frokostbordet er både enkel og stemningsfull. Egg er et gammelt symbol på nytt liv, og derfor naturlig på bordet i påsken. I tillegg er egg enkelt å koke, og passer perfekt til både frokost og påskelunsj.

Typisk påskemat til frokost:

Påskelunsj

paskelunsj.png

Påskelunsjen er gjerne noe ekstra – gjerne ute i sola eller på termos eller matpakke fra sekken. Appelsiner og Kvikk Lunsj ble populære i påsketiden gjennom markedsføring på 50- og 60-tallet, og har blitt fast inventar i tursekken siden. Her er typisk påskemat som passer perfekt til lunsj.

  • Grove rundstykker med ost, skinke og paprika
  • Brødskiver med røkelaks og eggerøre fra frokosten
  • Wraps eller baguetter
  • Appelsiner, Kvikk Lunsj og varm kakao

  • Få tips til god og enkel turmat her

Påskemiddag

paskelam.png

Mange forbinder påskemat med en skikkelig god middag, og særlig lam er en viktig del av den norske påsketradisjonen. Lam har røtter tilbake til kristne påsketradisjoner, der lam symboliserer uskyld og offer. I Norge har det også blitt en sesongvare som passer perfekt til langstekte måltider i påsken. 

Typisk påskemat til middag:

  • Lammelår med rotgrønnsaker
  • Lammekoteletter
  • Gryterett med lam
  • Potetgrateng og saus