Feirer du sankthans?

Alt du trenger til en hyggelig sankthansfeiring

Bilde av rømmegrøt fra Fjordland på et sommerlig dekket bor.

En uforglemmelig sankthansfeiring kan du lage både enkelt og rimelig. Vi gir deg flere gode tips til en fin dag og kveld.

Sankthans er en fin anledning til å samle venner og familie for å nyte et godt måltid. Se tipsene du trenger for å lage en hyggelig feiring.

Hvorfor feirer vi sankthans?

I kristendommen markerer sankthans fødselen til døperen Johannes. Hedenske tradisjoner anså sankthansnatten som en magisk tid. For eksempel skulle nyplukkede blomster under hodeputen gi drømmer om fremtidige ektefeller.

Sankthans, jonsok og johannesvake er alle navn som brukes. Selve dagen faller på den 24. juni hvert år, men på samme måte som for eksempel jul- og påskeaften feires sankthansaften kvelden før, altså 23. juni. Mange tror at sakthansaften er året lyseste kveld, men det er det ikke.

Båt og bål er tradisjon

Sankthansaften i Norge er en sommerfest med mat, sang, dans og bål. Bålene minnes ifølge kristen tro at føttene til døperen Johannes ble brent av ikke-troende. En annen teori er at ilden beskyttet mot onde makter.

Det brennes fortsatt store og små bål rundt omkring i hele landet, og i Ålesund gjør de litt ekstra ut av tradisjonen. Der bygges det enormt høyt bål på Slinningsodden, som flere ganger har satt verdensrekord. På den andre siden av landet er det en litt lavere tradisjon rundt feiringen av dagen. I Tønsberg er det tradisjon med båtkortesje, hvor båter pyntet med flagg, blomster og bjørkeris seiler ut mot fjorden.

Hva serverer man på sankthans? 

God mat er en viktig del av sankthansfeiringen. På Vestlandet er det tradisjon for å spise rømmegrøt med spekemat på sankthansaften. Har du ikke tid til å lage den selv? Hos KIWI finner du ferdig rømmegrøt fra Fjordland, som kun trenger oppvarming. Fjordland rømmegrøt er laget på den tradisjonsrike måten med seterrømme og helmelk. Dette gir en fyldig og smaksrik grøt, akkurat slik den skal være. Salt spekemat er godt tilbehør til grøt, siden søtt og salt sammen vekker smaksløkene litt ekstra. Både morrpølse, spekeskinke, jordbær og flatbrød serveres gjerne ved siden av.

Rømmegrøt-med-spekemat.jpg
Rømmegrøt og spekemat er en klassisk kombinasjon på sankthansaften.

 

Fyr opp grillen

For mange er sankthans ensbetydende med grilling. De som bor nære vann eller sjø drar gjerne ut med båt, eller samles på stranden, og lager grillmiddag med pølser, burgere og ferdige tilbehørssalater.

kiwi_grill_sthans.jpeg
Grillmat er enkelt og godt om du skal feire sankthans på stranden.

 

Reker med godt tilbehør 

Skal du ha sankthansfeiringen hjemme kan et hyggelig alternativ være reker med godt tilbehør. Reker har en mild, men frisk og salt smak. Et godt tips er derfor å velge tilbehør som ikke stjeler for mye av smaken, som for eksempel sitron, dill, avokado og salat. Et godt brød er også en viktig del av måltidet, og selv om mange fort tyr til den klassiske loffen er det mange andre typer brød som passer til reker. Foccaccia, ferske rundstykker eller et saftig speltbrød passer også fint. 

Reker til sankthans.jpg
Reker er et friskt og godt alternativ på sankthansaften.