Hvordan lage syltetøy selv?

Lag ditt eget syltetøy, gelé og saft

Glass som er fylt med hjemmelaget syltetøy.
Foto: Bon Appetit/NTB Scanpix

Nå bugner naturen av frukt, bær og grønnsaker. Finn frem krukker og glass og ta vare på sommerens skatter. Det er enklere enn du kanskje tror.

Visste du at safting og sylting har blitt trendy igjen? Og det er flere grunner til å finne frem bestemors dampkoker og syltekjele.

- Det gir både glede og tilfredshet å servere hjemmelaget syltetøy. Dessuten er det slett ikke så vanskelig å lage saft og syltetøy selv, sier Toril Gulbrandsen, matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Det aller enkleste du kan gjøre, er å lage rørte bær

- Det viktigste er å bruke førsteklasses bær eller frukt, rene redskaper og steriliserte glass for oppbevaring, sier hun.

Les også: Dette er frukt, bær og grønnsaker som passer godt til safting og sylting

Start med syltetøy

Begynn gjerne med det aller enkleste, nemlig rørte bær. Her kan du bruke både jordbær, bringebær og blåbær, eller andre gode bær. Hvis du vil at røren skal ha en fin konsistens kan du mose bærene med en gaffel. Liker du litt mer tyggemotstand trenger du bare å dele de i biter. Bland inn det sukkeret du ønsker og rør godt til bær og sukker blander seg. Enkelt og kjempegodt!

Til alle som er nybegynnere innen safting og sylting, har Gulbrandsen følgende råd:

- Begynn med et snarkokt syltetøy. Det er den enkleste metoden og gir et sikkert resultat. Du trenger ikke noe spesielt utstyr for å lage slikt syltetøy, og alle typer bær kan brukes.

Les også: Slik lager du syltetøy

Hjemmelaget saft

Ifølge rådgiveren er hele sesongens repertoar av frukt og bær, samt rabarbra, supre til saft og syltetøy. Gulrot, tomat og gresskar egner seg også godt for syltetøy.

- Det har blitt veldig populært å servere denne typen marmelader til for eksempel ost, sier Gulbrandsen.

Les også: Slik lager du gelé 

For de som vil prøve å lage en egen saft av sesongens bær, er dette en super anledning til å få en sunn og god saft uten kunstige tilsetningsstoffer.

- Denne saften er også en flott basis for dessertsauser til for eksempel riskrem og puddinger utover høsten og vinteren, sier Gulbrandsen og legger til at det bare er fantasien som setter grenser for hva som kan puttes på krukker, flasker og glass.

 

Det er lov å jukse hos KIWI...

Husk at det ikke trenger å være selvplukket, selv om du skal safte og sylte. Det er lov til å kjøpe råvarene i butikken! Som KIWI Pluss-kunde får du i tillegg 15 % bonus på fersk frukt og grønt.