Hvordan lage gelé?

Så enkelt lager du gelé av frukt og bær

Foto: iStock

Bær som egner seg godt til gelé er tyttebær, rognebær og tranebær. Også rips, solbær og stikkelsbær inneholder mye pektin, som er viktig for å få geleen riktig.

For å lage gelé er vi avhengig av bær som er rike på pektin. Dette er et stoff som inneholder mye stivelse. Når det blandes med syre og sukker sveller det og gjør at fruktsaften blir tykk som gelé.  

Jo mindre modne bærene er dess bedre er det. Du kan også tilsette tykningsmiddel for å få den riktige konsistensen.

Sånn lager du gelé:

1. Skyll frukt og bær godt.
2. Frukt må skrelles og deles opp i biter.
3. Tilsett vann og varm opp langsomt til det koker.
4. La det trekke over svak varme til frukten er mør.
5.  Pass på at det ikke koker, da blir geleen uklar.
6. Sil fra saften, mål den opp og hell den over i en kjele. Gi et nytt oppkok og la saften koke i ca. 5 minutter.
7. Ha i sukkeret, litt om gangen, og rør til alt er oppløst.
8. La geleen koke i ca. 15 minutter. Skum av underveis.
9. Ta geleprøven ved å legge en spiseskje gele på en kald asjett. Avkjøl litt i kjøleskap om geleen er varm. Dra en skje igjennom. Om sporet etter skjeen ikke samler seg, er geleen ferdig.
10. Fyll geleen på varme og sterile glass. Skru til lokket.
11. Oppbevares mørkt og kjølig.
(www.frukt.no)

Les om hvordan du kan lage rognebær- eller eplegelé på nettsidene til frukt.no.

Det er lov å jukse hos KIWI...

Husk at det ikke trenger å være selvplukket, selv om du skal safte og sylte. Det er lov til å kjøpe råvarene i butikken! Som KIWI Pluss-kunde får du i tillegg 7,5 % bonus på fersk frukt og grønt.