Kast mindre mat

Sju tips til enkle desserter med is som også reduserer matsvinn

Har du tørt brød, overmoden frukt, brune bananer eller smeltet is i hus? Her er sju enkle tips til hvordan du kan bruke dette til enkle og gode hverdagsdesserter!

Visste du at vi nordmenn kaster 170.000 brød hver dag? Det er det samme som 9,6 kg brød per person i året, ifølge tall fra Matvett og Østfoldforskning. Etter brød, er frukt og grønt noe av det vi kaster aller mest av.

Årsakene til at mat kastes er nok mange, men ofte skyldes det at man ikke synes brødet lenger er ferskt nok, at bananene har blitt for brune eller at eplene har fått noen myke punkter.

Hvorfor kaste, når dette kan være utgangspunktet for flere gode desserter?

Tips 1: Arme riddere med tørt brød

Topp gjerne arme riddere med godt modne bananer eller bær også. 
Topp gjerne arme riddere med godt modne bananer eller bær. 

Arme riddere trenger ikke bare være forbeholdt søndagsfrokosten. Også tørt grovbrød smaker godt når det stekes i en blanding av egg, melk og litt sukker. Se forslag til fremgangsmåte her. For å lage en enkel hverdagsdessert, kan du servere de arme ridderne sammen med en kule is og ferske rørte bær.

Tips 2: Frappé med kaffe og brune bananer

En frappé er en iskaffe, denne versjonen tar is-delen av kaffen bokstavelig talt.
En frappé er en iskaffe, denne versjonen tar is-delen av kaffen bokstavelig talt.

Ifølge iskremkokk Trond Wøien i Hennig-Olsen Is, er blandingsforholdet i en god frappechino én og en halv desiliter væske og tre til fire kuler med iskrem. Det holder til to porsjoner. Putt alt sammen i en blender ­– så har du en enkel dessertdrikk klar på under ett minutt.

Du trenger:

  • En godt modnet banan (gjerne brun)
  • 1,5 dl kaffe (evnt. kan 1/3-del være melk)
  • 4 kuler Sørlandsis Triocolor eller Vanilje

Tips 3: Overmoden frukt med is 

00_Relatert_Hennig-Olsen-bærsaus.jpg

Denne desserten fungerer enten du sitter der med overmodne epler, nektariner og annen frukt – eller rett og slett sliter med så harde nektariner eller sure epler at du vet de ikke kommer til å spises. Løsningen: Bak frukten i ovnen! Del eplene eller nektarinene i to, ta ut steinen/kjernehuset. Legg frukten i en smurt ildfast form, og la stå i ovnen på 180 grader i

20-30 minutter, litt avhengig av hvor harde de er. Test gjerne med en kakepinne for å kjenne etter om de er møre nok. Serveres med en kule is og kanskje litt hakkede mandler?

Tips 4: Reste-trifle med tørre kjeks og «kjipe» bær

En trifle er rett og slett en dessert der ingrediensene ligger lagvis.
En trifle er rett og slett en dessert der ingrediensene ligger lagvis.

Du vet når bærene begynner å likne mer på syltetøy enn ferske bær? Putt dem i et fint glass, lag på lag med is. Har du noen tørre kjeks eller kakerester du sliter med å bli kvitt også, er det bare supert. Hverdagstrifle der, altså. 

Tips 5: Brødpudding med is

Brødpudding var kanskje den vanligste desserten i Norge i «gamle dager». Den kan gjerne inneholde biter av frukt eller rosiner i tillegg til brødblandingen.
Brødpudding var kanskje den vanligste desserten i Norge i «gamle dager». Den kan gjerne inneholde biter av frukt eller rosiner i tillegg til brødblandingen.

Brødpudding er kanskje ikke noe du lager så ofte, men faktum er at det både er en veldig god og enkel dessert, og ikke minst helt perfekt til all slags tørt brød som ellers ville havnet på matkastingsstatistikken. 

Du trenger:

  • Ca 7 skiver tørt brød
  • 5 dl Lettmelk 0,5 %
  • 5 egg
  • 1 ts vaniljesukker
  • 2,5 dl sukker

Bland alt unntatt brødet i en bolle. Legg så brødskivene i røren slik at de trekker til seg all væsken. Deretter smører du en ildfast form og heller brødblandingen oppi. Puddingen stekes på 130 grader i ca. 40 minutter, den er ferdig når den er stiv. Serveres med en kule Sørlandsis etter eget ønske og gjerne ferske bær.

Tips 6: La bærene leve videre!

00_Relatert_Hennig-Olsen_1309_7.jpg
Det er ikke bare syltetøy som kan lages av sommerens og høstens bær.

De norske bærene er snart på hell, og det er et helt år til vi kan nyte dem neste gang. Kanskje har du allerede flere ganger gått forbi blåbærtuer og en bringebærbusk og tenkt at du burde plukke dem, men til hva? Lag en god bærsaus som du kan fryse ned og nyte sammen med is året rundt! En bærsaus lages enkelt av sukkerlake (like deler vann og sukker, avhengig av hvor mye bær du har) som du mikser sammen med bærene til en jevn saus.

Tips 7: Redd den smeltede iskremboksen

Når du bruker smeltet is i vaffelrøren, kan du gjerne droppe sukker siden isen bidrar til sødme i seg selv. 
Når du bruker smeltet is i vaffelrøren, kan du gjerne droppe sukker siden isen bidrar til sødme i seg selv. 

Etter en varm sommer eller et hyggelig selskap, har sikkert de fleste opplevd at boksen med smeltet iskrem har blitt satt inn igjen i fryseren, «sånn i tilfelle» noen vil spise den senere. Ofte blir denne isklumpen erstattet av en ny og delikat boks med is, og gjør egentlig ikke noe annet enn å ta opp plass i fryseren. Ikke kast den! Bruk den heller i vaffel- eller pannekakerøren, så kan vi love deg at du har en skikkelig god dessert i vente.

Bestill kaker på nett - hent hos KIWI

Nå kan du enkelt bestille din favorittkake på raskekaker.no og få den raskt levert i din lokale KIWI-butikk. Bestill til dagen etter, eller opptil 30 dager i forveien. 

Kakene bakes i et av Bakehusets lokale konditorier, fra Larvik i sør til Trondheim i Midt-Norge.