Slik kan du bruke fryseren til å halvere ditt eget matsvinn

Bruker du fryseren riktig, kan du faktisk halvere ditt eget matsvinn. Familier med dårlig tid vil ha ekstra mye å spare på å følge noen enkle «frysevettregler».

Ifølge en rapport fra Matvett kastes det årlig rundt 450 000 tonn fullt spiselig mat, og for en familie på to barn og to voksne utgjør dette rundt 160 kg i året. Dårlig tid, endring i planer og mat som blir glemt innerst i kjøleskapet trekkes frem som hovedårsaker til at såpass mye mat havner i søpla. 

Bli KIWI PLUSS-kunde!

Spar 15 % bonus på fersk frukt og grønt!

I en travel hverdag med både jobb, barnehage, skole og fritidsaktiviteter, er det av og til vanskelig å finne tid til å planlegge måltidene. Generelt er grønnsaker noe av det som blir kastet mest, og det er her Findus gjerne ønsker å bidra til mindre matsvinn.

Bruk fryseren smart

– Å fryse maten er som å trykke på naturens egen pauseknapp. Den lange holdbarheten som fryst mat får, og det at du kan ta ut akkurat så mye som du behøver og la resten ligge i fryseren til når du faktisk skal spise maten, gjør at du kan redusere matsvinnet hjemme med så mye som 50 prosent når du velger fryst mat, forteller Cathrine Westerlind som er nordisk bærekraftansvarlig i Findus.

Hun påpeker at med fryste grønnsaker tilgjengelig, trenger du ikke tenke på at du må bruke opp grønnsaksrester i kjøleskapet før de blir dårlige. Wok er et klassisk eksempel på en middagsrett som ofte gir mye grønnsaksrester som kan føre til matsvinn. Westerlind foreslår å prøve en fryst grønnsaksblanding.

– Du slipper å måtte planlegge for mye i en hektisk hverdag hvis du bruker fryseren smart. Det er lett å alltid ha tilgjengelig mat i fryseren. Grønnsakene er ferdig kuttet, og du kan velge blandinger med ulike grønnsaker som gjør at man lettere kan tilberede mat med mindre svinn, sier Westerlind.

3 ting du kanskje ikke visste at du kan putte i fryseren 

Det er imidlertid ikke bare grønnsaker fra frysedisken som kan oppbevares i fryseren. Også rester av fersk frukt, urter og grønnsaker kan få forlenget liv om de puttes i fryseren etter bruk. Her får du tips til tre ting du kan putte i fryseren for å unngå matsvinn. 

Fryste grønnsaker er like næringsrike som ferske

– Grønnsakene fra Findus er ikke bare høstet på sitt beste – de er også ferskdampet. Det betyr at vi damper grønnsakene raskt, for deretter å fryse dem ned, mens de fortsatt er helt ferske, sier Findus-kokk Ingvild Bøhm-Pedersen.

Du finner wok-blandinger og fryste grønnsaksblandinger fra Findus, Eldorado og First Price i alle KIWIs butikker.om ferske

- Grønnsakene fra Findus er ikke bare høstet på sitt beste – de er også ferskdampet. Det betyr at vi damper grønnsakene raskt, for deretter å fryse dem ned, mens de fortsatt er helt ferske, sier Findus-kokk Ingvild Bøhm-Pedersen.

Du finner wok-blandinger og fryste grønnsaksblandinger fra Findus, Eldorado og First Price i alle KIWIs butikker.

Slappe urter 

Urter som er blitt slappe før du får brukt dem opp kan fryses ned, enten som de er eller i olje.

Finhakk urtene og putt dem i en isbitform med litt olivenolje før de fryses ned. Da holder de seg fint i seks måneder. 

Brune bananer

Har bananene blitt brune før du har rukket å spise dem? Da kan de puttes i fryseren! Skrell bananene og del dem i biter som du legger i en frysepose eller boks. Perfekt å ha på lur når du skal lage smoothie.

Spisemoden avokado

Har du avokadorester etter tacomiddagen eller en avokado til overs som du ikke rekker å spise opp før den blir overmoden? Ingen problem! Legg avokadoen hel i fryseren med skallet på, eller kutt den opp og frys bitene i en frysepose.

Teksturen til avokadoen kan endre seg noe etter tining, men den egner seg fortsatt fint i most tilstand som til guacamole, smoothie eller dipp.

Pytt i Panne kan fint spises som den er, men fungerer også utmerket som en base for å blande inn det du måtte ha av rester av kjøtt, egg, urter eller grønnsaker.Basilikum er et godt eksempel på en urt som godt kan fryses ned.Bruk fryste bananer i smoothie eller lag nicecream.Har du en avokado som holder på å bli overmoden? Putt den i fryseren!

Relatert innhold