
Spar tid og penger på å bruke fryseren riktig
Fryseren kan være en god venn som hjelper deg å ta vare på maten. Med litt planlegging kan du enkelt redusere matsvinn og samtidig spare penger.
Ifølge en rapport fra Matvett kastes det årlig rundt 450 000 tonn fullt spiselig mat, og for en familie på to barn og to voksne utgjør dette rundt 160 kg i året. Dårlig tid, endring i planer og mat som blir glemt innerst i kjøleskapet trekkes frem som hovedårsaker til at såpass mye mat havner i søpla. 31 prosent av nordmenn tror de kan spare mer penger på å fryse ned mat, ifølge en undersøkelse gjort av Findus. Heldigvis stemmer dette, så lenge du gjør det riktig.
Bli KIWI PLUSS-kunde!
Spar 15 % bonus på fersk frukt og grønt og 50 % bonus på bleier, bind og tamponger!
En smart måte å redusere matsvinnet på, og dermed også matbudsjettet, er å ha frosne fiskeprodukter og grønnsaksblandinger på lur i fryseren. Og den største fordelen? Produktene fra Findus kan tilberedes fra dypfryst tilstand. Da har du alltid en middag i bakhånd, og få ting er vel mer verdt i en hektisk hverdag. I tillegg kan du hente opp akkurat så mye som du trenger, perfekt om dere blir flere eller færre enn planlagt rundt middagsbordet.

Næringsrik middag på 20 minutter

I tiden mellom jobb, skole og fritidsaktiviteter må det gå raskt. Da er det få ting som er bedre enn å ha middagen nesten helt klar. Da er Findus frosne, ovnsbakte grønnsaker perfekte å servere sammen med sprøbakte fiskefileter. Dette tilberedes i ovnen på 20 minutter, og vipps, så har du et komplett måltid på under en halvtime. Enkelt, sunt og veldig godt!
Eller hva med å prøve en ny vri på den gode, gamle fiskegratengen? Her får du tre serveringsforslag som gjør det enkelt å variere den tradisjonelle middagsfavoritten.

Fem fordeler med frossen mat
- Du sparer penger
Frosne råvarer har ofte lavere kilopris enn ferske, og de varer mye lenger. Da slipper du å kaste dyr mat som har rukket å bli dårlig i kjøleskapet. Husk at det aller meste kan fryses ned! - Frosne grønnsaker = næringsbombe
Mange av grønnsakene fra Findus blir forvellet og fryst ned kort tid etter innhøsting, noen ganger så raskt som innen tre timer. Da bevares vitaminene og mineralene bedre, og du kan nyte prisgunstige sommergrønnsaker midt på vinteren. - Du sparer verdifull tidIfølge en rapport fra Norges Sjømatråd ønsker 7 av 10 nordmenn å spise mer fisk, men synes det er vanskelig å få det til. Når middagen kan gå rett fra fryser til stekeovn, slipper du planlegging i dagevis. Spesielt frossen fisk, som panerte fileter, gjør det enkelt å få i seg mer sjømat.
- Du gjør noe bra for miljøetMindre matsvinn gir lavere klimautslipp, som betyr at både lommeboken din og miljøet vinner på at maten holder seg fryst. Frem til du spiser den, så klart.
- Reduserer matsvinnetNordmenn kaster i snitt over 40 kilo spiselig mat i året per person. Velger du å bruke fryseren aktivt kan du porsjonere, spare rester og hente fram akkurat det du trenger. Det betyr både mindre svinn og lavere kostnader.

Er frosne grønnsaker mer eller mindre næringsrike enn ferske?
De fleste frosne grønnsaker bevarer næringsstoffene like godt, og ofte bedre, enn ferske. Dette skyldes at vitamininnholdet synker saktere i fryseren. En undersøkelse fra Findus viser at mange, særlig unge, mangler kunnskap om fordelene ved fryst mat. Hele 15 prosent av de mellom 18 og 29 år svarer at de ikke opplever fryst mat som helsefremmende. Tilsvarende andel blant eldre er betydelig lavere.
Kilde: “Iskalde innsikter”, Findus 2024