
Lars Joakim fant gnisten i butikk – nå gir han andre den samme muligheten
På skolen var han lei, hadde dårlige karakterer og var veldig usikker på hva han skulle gjøre med livet. Så havnet Lars Joakim Bakken Aslaksrud i dagligvare og følte seg sett på et helt nytt nivå.
Lars Joakim vet nøyaktig når KIWI-eventyret startet for ham:
– Jeg var 17 år og ble ringt opp og spurt om jeg hadde anledning til å hjelpe til i butikken, for det var blitt mye sykdom og de trengte folk. Det sa jeg selvfølgelig ja til. Det jeg aldri sa til noen var at jeg også hadde matteeksamen den dagen. Det føltes som å ta et valg. Det var da jeg gikk all in.
Nå har han jobbet i dagligvare i over 21 år og vært butikksjef i 16 av dem. Han har hatt en rekke lederstillinger i KIWI, fått stadig større utfordringer og driver i dag opplæring av nye ledere, som en del av arbeidshverdagen som butikksjef på KIWI Fornebuporten i Bærum.
Jeg er vel et slags levende bevis på at man kan nå så langt man vil i KIWI, så lenge man jobber med seg selv, folka sine og alle rundt seg.
– Jeg var ikke guds beste barn, men fikk oppleve alle mulighetene som finnes her og fikk enorm motivasjon av hvordan de trodde på meg, satset på meg og tok vare på meg.
Føle mestring gjennom jobb

I dag treffer Lars Joakim mange som minner om han selv som 17-åring.
– Jeg har et ekstra stort hjerte for dem som kommer inn og tenker at skole er eneste måten å lykkes på i livet, samtidig som de ikke helt mestrer det. Er du på nippet til å hoppe ut av skolen eller tenker at du aldri kommer til å bli noe, tenker du kanskje at du ikke har så mye mer å tape. Det er lett å bare gi opp. Akkurat dem brenner jeg ekstra for å motivere til å tenke annerledes, hjelpe dem til å ta noen sjanser og finne sin egen vei.
Selv gikk han to år på mekaniske fag på videregående, før han hoppet over på allmenn påbygging. Det var der det begynte å skorte på motivasjonen, og dermed droppet han ut. 20 år senere fullførte han imidlertid videregående skole ved å få fagbrev i salgsfaget på KIWIskolen.
– Noen synes videregående er tøft, andre hopper av studiene. Jeg har sittet der selv og vet hvordan det kjennes. Samtidig har jeg sett at når vi jobber ekstra med folk som ikke har hatt det så enkelt, og vi klarer å tenne gnisten i dem, da får vi ekstremt motiverte medarbeidere med stor lojalitet og riktige holdninger. Dette gjør det også enklere for oss å bygge dem videre til for eksempel fremtidige ledere og kanskje også til å bli butikksjefer.
Nøkkelen er å kjenne på mestring, mener han. Å stille krav, men balansere det med å vise at man ser dem, jobben de gjør, utviklingen og å gi dem tilbakemeldinger. På dette området mener han flere kunne vært med på å ta ansvar. Også fordi KIWI er helt avhengig av å ha gode og riktige folk også i fremtiden.
– Vi må gi folk en sjanse, uansett hvilken bakgrunn de har. Det er litt ekstra arbeid, men det er en langsiktig investering. Gjør du det rett, får du folk som med tiden vil gjøre en enorm jobb. Og du får gleden av å se folk bli helt nye mennesker. Folk som føler at de bidrar til noe, får til noe og har en fremtid de kanskje ikke trodde på.