9 tips til tilbehør til hamburger

Vegetarburger, lakseburger, juicy burger, svineburger og kyllingburger.

Gjør hamburgeren til et fullverdig måltid med grønt og godt tilbehør. Her er tilbehøret bør du prøve i sommer.

En saftig burger kan både være helgemat, festmat og hverdagsmat, alt etter hvilken burger du velger og hvilket tilbehør du lager ved siden av. Det er enkelt å grille og er hit hos de fleste. 

Her er ni tips til tilbehør du kan servere med og på hamburgeren. I tillegg ser du våre burgerforslag til tilbehøret, men her er det kun smaksløkene og dine egne preferanser som setter grenser. Enten du liker en tradisjonell burger, eller vil smake noe nytt. 

Kremet coleslaw 

4 porsjoner

Kremet coleslaw.jpg
Coleslaw er enkelt å lage, og passer godt til en saftig burger.  

Du trenger: 

  • ½ kål
  • ½ rødløk
  • 2 gulrøtter
  • 1x3 cm ingefær (kan sløyfes)
  • ½ dl bladpersille, sammenklemt
  • 3 ss majones
  • 3 ss Drømmelett
  • 1 ts sukker
  • 1 ts eplecidereddik
  • ½ ts flaksalt
  • ½ ts nykvernet pepper

Slik gjør du: 

  1. Snitt kålen og rødløken i løvtynne skiver. Skrell gulrøttene og riv dem grovt. Skrell ingefæren og finhakk den og persillen, før du vender alt sammen. 
  2. Pisk sammen majones, Drømmelett, sukker, eddik, flaksalt og pepper.
  3. Vend dressingen i salaten og sett den til side.
Juicy burger.jpg
Burgerforslag: Coleslaw er supergodt tilbehør til en saftig burger. Server gjerne med ferdige grillede båtpoteter fra Grønn & Frisk, og topp burgeren med Babyleaf Mix, American BBQ-saus fra Eldorado og avokado. 

Selleri- og eplesalat 

4 porsjoner

Selleri- og eplesalat.jpg
Et friskt tilbehør til burgeren.

Du trenger:

  • 4 stilker stangselleri
  • 4 vårløk
  • 1 rød chili
  • 2 røde epler
  • 2 grønne epler
  • 2 dl salte peanøtter
  • 1 dl olivenolje
  • 2 ts Dijon-sennep
  • 2 ss sitronsaft
  • Flaksalt og nykvernet pepper

Slik gjør du: 

  1. Snitt selleri, vårløk og chili i tynne skiver på skrått. Fjern frøene og den hvite hinnen på chilien først, dersom du vil mildne smaken. 
  2. Del eplene i to, fjern kjernehuset og skjær dem i tynne skiver. 
  3. Grovhakk peanøttene og persillen, og vend det inn i salaten. 
  4. Pisk sammen olje, sennep og sitronsaft, og smak til med salt og pepper.
Pork Burger St Louis.jpg
Burgerforslag: Server burgeren på grove hamburgerbrød, med crispisalat, tomater, rødløk og sylteagurk. Skivet cheddar og American BBQ-saus fra Eldorado gjør burgeren komplett. 

Gresk salat

4 porsjoner

Gresk salat.jpg
Har du prøvd gresk salat til burger før?

Du trenger: 

  • 5 tomater
  • 1 rødløk
  • 1 agurk
  • 1 pakke Apetina
  • 2 dl oliven
  • Salt
  • Nykvernet pepper
  • 2 ss sitronsaft
  • 2 ss olivenolje

Slik gjør du: 

  1. Grovhakk tomatene. Skjær løken i ringer eller båter. Del agurken i tynne skiver på langs. Hell alt over i en stor bolle. 
  2. Tilsett oliven, salt, pepper og sitronsaft.
  3. Bryt Apetina i store biter og fordel dem utover salaten.
  4. Avslutt med olivenolje, litt mer pepper og eventuelt friske urter, f.eks. oregano. Ønsker du å spice den opp, strør du over litt chili og serverer med sitronbåter.

Tzatziki 

4 porsjoner

Tzatziki.jpg
Tzatziki hører til i en gresk variant av burgeren. Lag den selv, eller kjøp ferdiglaget.

Du trenger: 

  • 2 dl revet agurk
  • 2 ts salt
  • 4 dl gresk yoghurt
  • 1 sitron, saften
  • 2 fedd hvitløk, finrevet

Slik gjør du: 

  1. Riv agurken, bland med salt og legg den i en finmasket sil. 
  2. La den renne av i 15 minutter, klem vekk så mye ekstra vann du klarer og bland den inn i yoghurten sammen med resten av ingrediensene. Sett til side
Lakseburger.jpg
Burgerforslag: Til de greske smakene er lakseburger midt i blinken. Topp burgeren med rødløk, reddiker, agurk og crispisalat. 

Pesto

4 porsjoner 

Pesto.jpg
Pesto kan du enkelt lage hjemme, eller kjøpe ferdiglaget i butikk.

Du trenger: 

  • 2 ss pinjekjerner
  • 1 potte frisk basilikum
  • 50 g Grana Padano
  • 1 fedd hvitløk
  • ½-1 sitron
  • ½-1 dl olivenolje
  • ½ ts flaksalt
  • ½ ts nykvernet pepper

Slik gjør du: 

  1. Rist pinjekjernene gylne i en tørr stekepanne på middels varme. Legg dem i en foodprosessor sammen med basilikumblader, revet Grana Padano og hvitløk.
  2. Tilsett saften av ½ sitron og ½ dl olivenolje, og kjør det til en jevn masse. Krydre med salt og pepper. 
  3. Tilsett mer olje dersom du ønsker en tynnere pesto, og smak til med salt og pepper, eventuelt mer sitron dersom den trenger mer syrlighet.

Grillet salat

4 porsjoner 

Grillet salat.jpg
Salaten kan også grilles!

Du trenger: 

  • 2 squash
  • 2 røde paprikaer
  • Ca. 7 ss olivenolje
  • Flaksalt
  • 1 sjalottløk
  • 1 rød chili (kan sløyfes)
  • 2 ss hvitvinseddik
  • Nykvernet pepper
  • 1 pk. ruccula
  • 2 ss pistasjkjerner

Slik gjør du: 

  1. Skjær squashen i skiver på skrått, så du får dem så lange som mulig, ca. 1 cm. tykke. Rens paprikaene og kutt dem i grove båter. Legg grønnsakene i en stor bolle, hell over 1-2 ss olje og en klype salt og vend dem godt inn.
  2. Grill squashen direkte på risten og paprikaen på et folieark, så den ikke faller gjennom. Vend dem når de har fått fine grillmerker, og har begynt å bli myke.
  3. Finhakk sjalottløk og chili, og bland med eddik og en klype salt og pepper i en liten skål. Pisk gradvis inn 6 ss olje, slik at dressingen blir kremet.
  4. Vend sammen ruccula, de grillede grønnsakene og dressingen, og topp med grovhakkede pistasjkjerner.Server straks.

Ovnsbakte søtpotetfries

4 porsjoner

Ovnsbakte sætpotetfries.jpg
Søtpotetfries er alltid en vinner til burgeren.

Du trenger: 

  • 2 søtpoteter / 8 poteter
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ts flaksalt

Slik gjør du: 

  1. Forvarm ovnen til 200 grader.
  2. Skrubb søtpotetene og skjær dem i 1 cm tykke skiver, deretter i staver. Vend dem inn med olje og salt, og spre dem utover en bakepaprikledd stekeplate.
  3. Bak dem til de er sprø og gylne, ca. 30 minutter
Crispy kyllingburger.jpg

Burgerforslag: Crispy kyllingburger er nydelig med grillet salat og ovnsbakte søtpoteter. Ha pesto, tomat, ruccola og mozzarella på burgeren. 

Løkmarmelade

4 porsjoner

Løkmarmelade.jpg
Løk hører hjemme på burgeren, men har du smakt løkmarmelade?

Du trenger: 

  • 2 løk
  • 1 ss solsikkeolje
  • 1 ss smør
  • Flaksalt
  • 1 ss rødvinseddik

Slik gjør du: 

  1. Rens løk, del dem i to og kutt dem i tynne skiver. 
  2. Varm en stekepanne med olje og smør. 
  3. Stek løken først på høy temperatur, til den begynner å karamellisere, skru varmen ned til middels og la den steke videre til den er gyllenbrun. Smak til med litt flaksalt og eddik.

Tomatsalsa

4 porsjoner

Tomatsalsa.jpg
Visste du at tomatsalsa er godt på burgeren?

Du trenger: 

  • 4 tomater
  • ½ rødløk
  • 1 håndfull basilikum
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ts havsalt
  •  ½ ts nykvernet pepper

Slik gjør du: 

Finhakk tomat, rødløk og urter. Rør inn olivenolje og smak til med salt og pepper.

Rømme- og basilikumdressing

4 porsjoner

Ræmme- og basilikumdressing.jpg
Enkel og frisk dressing til burgeren.

Du trenger: 

  • 2 dl lettrømme
  • ½ sitron
  • 1 neve frisk basilikum
  • 1 klype flaksalt

Slik gjør du: 

Rør sammen rømme, finhakket basilikum, salt og sitronsaft. 

Vegetarburger.jpg
Bildtetekst: Vegetarburger er svært godt med tomatsalsa, løkmarmelade og rømmedressing med basilikum.